Робота українців Європі, проблеми. аналіз експерта

Работа украинцев Европе, проблемы. анализ эксперта

Українці, колись працювали за кордоном, не збираються шукати роботу в Україні. Більше 70% респондентів збираються знову виїхати на роботу. І це навіть незважаючи на те, що багато з них стикаються з різними проблемами, включаючи також проблеми психологічного характеру. Такі дані були отримані в результаті опитування наприкінці грудня минулого року серед вже попрацювали закордоном більше 5 років.

Одна з головних проблем психологічного характеру це мовний бар’єр, на це вказали 27% опитаних. На думку експертів, мовний бар’єр і зовсім не можна вважати головною проблемою, так як коли їдеш в іншу країну з незнайомим тобі мовою ти мало-помалу будеш вчити ту мову, так як просто іншого варіанту немає, треба якось спілкуватися і працювати. Вони вважають, що головною проблемою є почуття меншовартості, але наші просто не скажуть про цю проблему.

Також не можна не назвати інші проблеми у наших працівників закордоном, а саме: немає контракту з роботодавцем (22%), дискомфортні умови проживання (18%), проблема з медичним обслуговуванням (18%), робота понаднормово не оплачується (13%), безкоштовний працю працівника (11%), національна дискримінація (8%), проблеми з органами правопорядку (6%). Рекет і кримінал (всього 2%).

Але 38% респондентів відповіли, що вони не стикалися ні з однією з перерахованих вище проблем. А це вже дуже хороший показник, оскільки люди просто звикають до нового середовища і мови. А від цього потрібно визнати, що в деякій мірі завдяки нашим працівникам у Європі, ми стаємо мало-помалу частина Євросоюзу.

Хоча, за результатами опитування, більшість українців їдуть не в такі далекі краї. Наприклад, у Польщі виїхали на заробітки 36% опитаних, а в Росії 25%. Ще по 5% в Чехії і Німеччині, в Італії 3%, а решта в інших країнах Західної Європи.

Цікавий факт, 30% опитаних не відповіли куди вони їздили на роботу, і це можна пояснити загостреної політичної обстановкою з Росією, куди, за даними МЗС виїхало 4 млн. українців.

Де саме працюють українці? 43% респондентів відповіли, що вони працюють в сфері будівництва, 23% що у сфері сільського господарства, 10% в сім’ях вдома, 3% в ІТ сфері, догляд за дітьми, ресторанному бізнесі; по 2% в готельному бізнесі, в офісі, мед. Персоналом.

Також варто відзначити, що 77% опитаних їхали працювати тільки на сезон, 15% на постійній роботі.

Що ж виходить? В цілому склалася така ситуація, коли більше 70% респондентів виїхали б знову, 11% швидше не поїхали, і тільки 5% точно не поїдуть.