Українські роботодавці в 2019 році планують істотно підвищити зарплати

Експерти ринку праці Національного банку України в лютому цього року провели репрезентативне опитування серед керівників 700 підприємств країни з питань, пов’язаних із перспективами підвищення оплати праці працівників.

Результати проведеного опитування однозначно показують, що переважна більшість українських роботодавців планує протягом 2019 року суттєво підвищити своїм співробітникам заробітну плату.

Три чверті з числа всіх українських компаній закладають істотне збільшення витрат на заробітну плату протягом 2019 року.

Найвищі очікування були зафіксовані на підприємствах переробної промисловості, а найнижчі – на підприємствах добувної промисловості.

Таким чином, соціологічне дослідження показало що набирає обертів тенденція поступового підвищення рівня оплати праці українськими роботодавцями. В першу чергу, це пов’язано з напруженою ситуацією на ринку праці. Все більше українців не бажають працювати за копійчані зарплати і звільняються, щоб працевлаштуватися за кордоном. Ситуація ускладнюється ще й тим, що приплив молодих кадрів з кожним роком зменшується, а досвідчені працівники виходять на пенсію. Вихід із ситуації дуже простий – підняти заробітну плату. Однак українські роботодавці роблять це з великою неохотою.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що середня заробітна плата в Україні лише на 16 євро більша найнижчої мінімальної зарплати в Євросоюзі, яку нараховують працівникам в Болгарії.

У міністерстві соціальної політики розробили і просувають законопроект, який повинен захистити права найманих працівників в плані своєчасного отримання заробітної плати за свою працю.