Польські роботодавці продовжують активно наймати українців

Про те, що польські підприємства і фірми все так само зацікавлені в наймі українських працівників, оскільки відчувають серйозні проблеми з браком фахівців різної кваліфікації, свідчать результати нового соціологічного дослідження.

Як виявилося, 18 відсотків усіх польських підприємств і фірм активно наймають українських працівників. З цього числа 40 відсотків – це великі промислові підприємства. Також опитування показало, що близько 70 відсотків українських трудових мігрантів неодноразово приїжджає працювати до Польщі. Згідно з чинним польським законодавством, громадяни України можуть працювати в Польщі без дозволу на роботу протягом 6 місяців, а якщо роботодавець заявить, що має намір доручити роботу іноземцю, то протягом ще 12 місяців.

У той же час, схоже, що хвиля популярності Польщі серед українців, які шукають роботу за кордоном, починає спадати. Про це свідчить той факт, що польським фірмам все важче найняти працівників із України. Близько половини компаній інформують, що зазнають труднощів із підбором українських працівників. А це на третину більше в порівнянні з 2018 роком.

Переважна більшість українців (близько 72 відсотків)  займають посади низької ланки, 20 відсотків працюють на посадах середнього рівня, а решта – займають керівні посади.

На сьогоднішній день польські роботодавці пропонують українцям ставку від 15 до 21 злотого (95-133 гривні) за годину, в залежності від кваліфікації.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що міністерство охорони здоров’я Польщі розробило закон з метою значно спростити працевлаштування лікарів з країн, які не входять до Євросоюзу.

Економісти Національного банку Польщі підрахували, що за попередні 5 років українські трудові мігранти забезпечили близько 11 відсотків зростання польської економіки.