ЦК Профспілки звернувся до Спікера Верховної Ради з проханням про непідписання закону “Про повну загальну освіту”

ЦК Профспілки звернувся до Дмитра Разумкова з проханням не підписувати абсурдний закон прийнятий 16 січня і не подавати його президенту України на підписання.

Прохання була адресована листом, в якому йшлося про неприпустимість норм щодо звільнення з робочого місця педагогів, а також не підписання термінових договорів з педагогами пенсійного віку.

Варто зауважити, що за даними профспілки, реалізація цього закону призведе до єдиноразового звільнення з 1 липня 2020 року більш ніж 70 тисяч вчителів, а в їх числі ще й вихователів, педагогів організаторів, керівників гуртків, та і всіх інших працівників педагогічного профілю.

За наявними даними серед педагогів – працівники пенсійного віку становлять близько 16%, а в окремих регіонах сягає 30%. Це обумовлено низькою заробітною платою, що викликано недотриманням законодавства про оплату праці педагогічних працівників. Ось це і посприяло мізерній пенсії розмір якої є всього 2,5-3 тисячі гривень. Зрозуміло що такі умови змусили не відпочивати пенсіонерів, а продовжувати ділитися знаннями і досвідом як з учнями, так і з молодшими колегами, виконуючи свої обов’язки в повній мірі.

І цілком логічно порахувати, що незабаром в школах, можливо, не буде кому викладати, оскільки звільнені вчителі швидше за все можуть не відгукнутися на протязі року через таке принизливе звільнення.

Ще обурює працівників освіти і науки той факт, що норми статті 32 про надання права створювати ліцеї – установи загальної середньої освіти III ступеня, тільки обласним радам, а також міським радам склад населення яких більше 50 тисяч чоловік. Що може привести до втрати можливості навчатися за місцем проживання у багатьох учнів навіть в місті, не кажучи вже про село.

Саме в зв’язку з таким станом справ в ЦК Профспілки висловлюють надію на не підписання абсурдного закону «Про повну загальну середню освіту» головою Верховної Ради і надалі Президентом Володимиром Зеленським.