В уряді вирішили, що потрібно змусити роботодавців платити зарплати вчасно

Новий законопроект передбачає захист українських заробітчан від недобросовісних роботодавців, які не хочуть вчасно платити заробітну плату.

Міністерство соціальної політики розробило і просуває свій законопроект, який повинен захистити права найманих працівників в плані своєчасного отримання заробітної плати за свою працю.

Документ вже обговорювався більше двох років тому, в жовтні 2016 року, але компромісного рішення так і не було досягнуто. Схоже, що два роки не минули марно і законопроект планують після затвердження на засіданні уряду відправити на голосування до Верховної Ради.

Закон передбачає, що в разі затримки зарплати, роботодавець повинен буде сплатити працівнику пеню в розмірі 0,06 відсотка від суми боргу за кожен день затримки. Крім цього, якщо роботодавець не виплачує зарплату більше 15 днів, то співробітник на роботу може і не ходити, а зарплату все одно отримає.

На думку експерта ринку праці Тетяни Пашкіної, «такі пропозиції, звичайно, краще, ніж нічого». Вона досить скептично оцінює представлений законопроект, кажучи, що через великі обмеження, нововведення можуть виявитися неефективними.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що нове покоління українських працівників в переважній більшості не бажає працювати за низькі заробітні плати, які пропонують українські роботодавці.

Доходи українців поступово зростають, але, щоб розплатитися з боргами, в тому числі за комунальні послуги, грошей не вистачає.