Традиційна українська страва все дорожчає і дорожчає

Ліберальна політика українського уряду призвела до того, що традиційний борщ буде набагато дешевше приготувати двом мільйонам наших співгромадян, які живуть і працюють в Польщі, ніж тим, які живуть в Україні.

Головною причиною безпрецедентного подорожчання овочів цієї весни в українських магазинах є те, що державні структури фактично самоусунулися від контролю над внутрішньою торгівлею. Про це на своїй сторінці в Facebook написав генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексій Дорошенко. Зокрема він зазначив, що «ніхто тепер в країні не знає, скільки і що вирощується і коли ціна почне падати або, навпаки, стрибати вгору. Це є елементом державного контролю будь-якої західної країни».

Широко розрекламована і представлена як значне досягнення дерегуляція привела до того, що тепер нікому контролювати ситуацію в торгівлі, щоб мати можливість оперативно реагувати на нестачу тих чи інших продуктів харчування.

«Раніше такі функції були покладені на Мінагрополітики і Мінекономрозвитку. Зараз цього немає, і це прямий наслідок ліберальної політики уряду і президента, коли враховуються інтереси лише великого бізнесу»,– підкреслив Дорошенко.

Не маючи оперативної інформації про те, скільки овочів залишається в сховищах, в останні місяці і склалася ситуація, коли в країні виник дефіцит цибулі і капусти, яку почали в терміновому порядку завозити з країн Азії та Європи. Тому борщовий набір в Україні коштує набагато дорожчий, ніж у Польщі.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що ціна картоплі на сьогоднішній день в Україні найвища за останні 10 років. Однією з причин стрімкого подорожчання є те, що на зберігання було закладено на 20 відсотків менше, ніж у минулому сезоні.

За перші три місяці 2019 року чистий прибуток українських банків склав 13,2 мільярда гривень. А це на 52 відсотки більше показника за перший квартал минулого року.