Борис Джонсон: Великобританія не буде платити всі «відступні» Євросоюзу

Саміт G7, який проходиву Франції з 24 по 26 серпня, став майданчиком для обговорення одного з найбільш важливих питань не тільки європейської, але й міжнародної політики – Brexit.

Перед самітом G7 прем’єр Великобританії вже встиг зробити гучну заяву про те, що в разі, якщо не буде підписано угоду про вихід країни зі складу Євросоюзу, то його уряд залишає за собою право не виплачувати всі «відступні», а тільки чверть суми.

Згідно домовленостей, які були узгоджені з колишнім прем’єром країни Терезою Мей, Великобританія при виході з ЄС повинна виплатити 50 мільярдів доларів компенсації.

На полях саміту G7 відбулася зустріч між Борисом Джонсоном і президентом Європейської ради Дональдом Туском, який прибув на саміт замість хворого глави Єврокомісії Жан-Клода Юнкера.

Судячи з усього, обговорення було не з легких, тим більше, з огляду на те, що на минулому тижні ці політики вже встигли обмінятися гострими заявами, звичайно, пов’язаними з Brexit.

Туск сказав, що Джонсон ризикує увійти в історію під ім’ям – «Містер без угоди». На що прем’єр Британії відповів, що саме Туск стане містером «Brexit без угоди».

Схоже, що попереду ще чимало серйозних проблем, які європейським і британським політикам буде потрібно подолати, а годинник тим часом цокає – до 31 жовтня за політичними мірками залишилося всього нічого.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Палаті громад британського парламенту вже планують заблокувати вихід з ЄС без угоди, а в уряді переконані, що парламент їм не перешкода.

Британці вже витратили понад 5 мільярдів доларів, щоб запастися товарами першої необхідності і ліками.