Роздрібна торгівля в Україні за 2019 рік значно зросла

У структурі економіки роздрібна торгівля відіграє дуже важливу роль. По стану цього сектора можна зробити висновки про те, наскільки збільшилися доходи, а разом з ними і купівельна спроможність українців.

За даними Державної служби статистики, протягом 2019 року обсяг обороту роздрібної торгівлі збільшився на 10,5 відсотка у порівнянні з 2018 роком.

Також спостерігалося істотне збільшення обороту в грудні в порівнянні з листопадом. Зростання склало 18,7 відсотка. Такий стрибок пояснюється, перш за все тим, що українці готувалися до новорічних свят.

Найбільше зростання роздрібної торгівлі зафіксоване в Київській (на 20 відсотків), Вінницькій (на 18,6 відсотка) та Тернопільській (на 17,5 відсотка) областях.

Експерти відзначають, що якщо зростання економіки і збільшення заробітних плат українців збережеться хоча б на рівні минулого року, то купівельна спроможність і споживчі настрої будуть поліпшуватися.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що протягом січня-вересня минулого року українці витратили 6,5 мільярда доларів на подорожі. Це на 7,5 відсотка більше в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року.

У Держстаті підрахували, що реальні доходи українців за 2019 рік збільшилися на 4,6 відсотка, що набагато менше, ніж в попередні кілька років.