Купівельна спроможність українців найнижча в Європі

Згідно з результатами нових досліджень компанії GfK, купівельна спроможність українців найнижча серед країн європейського континенту.

Безумовно, що протягом останніх років в українській економіці проявляються позитивні тенденції, валовий внутрішній продукт стабільно збільшується. Однак наслідки кризи п’ятирічної давності, очевидно, ще довго даватимуться взнаки. В першу чергу це відбивається на рівні життя переважної більшості українських громадян.

Одна з найбільших компаній в світі, яка займається дослідженнями ринку – GfK, підготувала звіт про купівельну спроможність громадян європейських країн, в тому числі України. Згідно з даними звіту, доходи українців зростають вже кілька років поспіль. Однак цей факт не зробив істотного впливу на купівельну спроможність українців, яка на сьогоднішній день є однією з найнижчих в Європі.

Якщо європейці після сплати податків і обов’язкових платежів в середньому витрачають на рік 14740 євро на людину, то українці – всього 1830 євро.

Лідерами серед європейських країн, в яких на сьогоднішній день зафіксована найвища купівельна спроможність, є Ліхтенштейн – 67550 євро, Швейцарія – 42000 євро і Люксембург – 35096 євро. Замикають список Молдова, Косово і Україна, де громадяни витрачають на покупки в рік близько 2000 євро.

У компанії GfK підрахували, що в 2019 році купівельна спроможність на душу населення зросла в середньому на 3,5 відсотка.

Ці та інші дані є визначальними факторами для росту числа трудових мігрантів з України до європейських країн.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що згідно з даними Асоціації постачальників торговельних мереж, за період з вересня 2018-го по вересень 2019-го року продукти харчування в Україні подорожчали на 10 відсотків.

Українська влада планує звільнити молодих українців від сплати податків, мотивуючи їх не шукати роботу в інших країнах, а залишатися працювати на батьківщині.