США розсекретили 1500 документів про вбивство Кеннеді

“Національний архів США опублікував близько 1500 документів, пов’язаних із розслідуванням вбивства президента Джона Ф. Кеннеді у 1963 році”, – повідомляє Guardian.

Розкриття секретних телеграм, внутрішніх звітів та інших документів здійснюється відповідно до крайнього терміну, встановленого у жовтні президентом Джо Байденом, та відповідно до федерального закону, який вимагає публікації урядових документів. Очікується, що додаткову інформацію у справі буде оголошено наступного року.

Немає жодних безпосередніх вказівок на те, що записи містять одкровення, які могли б радикально змінити суспільне розуміння подій, пов’язаних із вбивством Кеннеді 22 листопада 1963 руками Лі Харві Освальда. Проте історики та багато інших американців, які через десятиліття скептично ставляться до того, що в розпал холодної війни молодий чоловік із замовленою поштою рушницею несе повну відповідальність за вбивство, що змінило американську історію, з нетерпінням чекали на останній пакет документів.

Документи включають телеграми та нотатки ЦРУ, в яких обговорюються більш ранні візити Освальда до радянського та кубинського посольств у Мехіко, а також обговорення потенційної причетності Куби до вбивства Кеннеді.

У телеграмі ЦРУ говорилося, що Освальд дзвонив до радянського посольства, коли перебував у Мексиці, щоб подати заяву на візу для відвідання Радянського Союзу. Він також відвідує кубинське посольство, очевидно, зацікавлене у туристичній візі, яка дозволила б йому відвідати Кубу та дочекатися радянської візи. 3 жовтня, більш ніж за місяць до вбивства, він повернувся до США через прикордонний перехід із Техасом.

В іншому звіті, датованому днем ​​після вбивства Кеннеді, йдеться, що, згідно з телефонним перехопленням у Мехіко, Освальд підтримував зв’язок з офіцером КДБ.

Після скоєння злочину мексиканська влада заарештувала мексиканського співробітника кубинського посольства, з яким Освальд також підтримував контакти. За їхніми словами, ця людина стверджувала, що вона «комуніст і фанат Кастро».