Разом з утепленням будинків потрібно модернізувати тепломережі – експерт

На думку голови Житлового союзу України Олександра Скубенка, утеплення будинків без здійснення модернізації систем постачання тепла до споживачів, практично не має сенсу.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук нещодавно запропонував українцям, об’єднуватися в ОСББ, брати кредити і утеплювати будинки для того, щоб отримувати платіжки за тепло з меншими сумами.

Але насправді, як стверджує Олександр Скубенко, тут і відбувається підміна понять. Потрібно розрізняти енергомодернізацію, яка впливає на зниження тарифу, і ту, яка знижує обсяг споживання.

Справа в тому, що близько 70 відсотків тепла втрачається не в багатоквартирних будинках, а при його виробництві і розподілі. Якби уряд і хотів по-справжньому, а не на словах знизити споживання газу в Україні, то потрібно робити саме таку енергомодернізацію. Вона б дійсно знизила тариф, оскільки всі ці втрати в нього і закладені. Але про це ніхто навіть і словом не обмовився.

Люди не платять менше після енергомодернізації багатоквартирного будинку. Грошей йде стільки ж, адже потрібно погашати кредит.

Грабіж українців серед білого дня. Інакше і не назвеш існуючий тариф на тепло, який не має економічного обґрунтування. Газ дешевшає, а тарифи не збирають знижувати. Зими стають тепліші, а обсяги споживання не змінюються.

Замість того, щоб навести елементарний порядок в тарифоутворенні, влада продовжує розповідати казки про енергомодернізацію будинків.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв повідомив про зниження ціни на газ у лютому.

Глава НРЕКУ Валерій Тарасюк заявив, що тільки за те, що українці мають доступ до інфраструктури обов’язково потрібно платити.