5000 тонн помідорів з Туреччини застрягли на кордоні з Росією з ризиком понести великі збитки

За повідомленнями турецьких ЗМІ, в буферній зоні між Україною і Росією близько тижня застрягли сотні вантажівок, які перевозять 5000 тонн помідорів, чекаючи, що Росія оголосить про офіційне збільшення квоти на помідори з Туреччини.

“У лютому турецькі виробники почали відправляти додаткову продукцію до російського кордону після повідомлень про те, що російське міністерство сільського господарства збільшить квоту на імпорт помідорів з Туреччини до 200 000 тон”,- нагадує Daily Sabah. Однак до сих пір не було зроблено офіційної заяви, згідно з якою тисячі тонн томатів очікують на кордоні з ризиком зазнати великих збитків.

В кінці січня російське міністерство сільського господарства запропонувало збільшити квоту на імпорт томатів з Туреччини, але ця пропозиція все ще має бути схвалена кабінетом міністрів.

За оцінками, турецькі експортери зазнають фінансових втрат в розмірі близько 20-30 мільйонів доларів, якщо Росія не збільшить свою квоту відразу.

Москва ввела заборону на імпорт помідорів з Туреччини, також дійсний для інших видів сільськогосподарської продукції, з 1 січня 2016 року на тлі ускладнень в політичних відносинах з Росією після того, як турецькі винищувачі збили бомбардувальник Су-24 в кінці 2015 року. Обмеження були поступово скасовані або ослаблені.