Національний банк України зробив оптимістичний прогноз на 2020 рік

Експерти НБУ впевнені, що для української економіки, а значить і для жителів країни, 2020 рік у цілому буде ще більш успішним, ніж попередній.

Так, міжнародні резерви України згідно з прогнозом, повинні скласти не менше 29,3 мільярда доларів. Ця значна грошова сума – дуже важливий фактор, який сприятиме стабільності національної валюти і фінансової системи країни.

Глава НБУ Яків Смолій заявив, що рівень інфляції в Україні протягом року не перевищить 5 відсотків річних, чого вже не спостерігалося протягом багатьох років. Зокрема, він сказав, що «починаючи з січня майже весь рік вона буде нижча, ніж цільовий діапазон в 5 відсотків».

Українська економіка, прогнозують в НБУ, продовжить впевнено виходити з кризи. Зростання в 2020 році складе не менше 3,5 відсотка, а в наступні роки – 4 відсотки. Ґрунтується прогноз на тому, що «високий рівень приватного споживання та інвестицій залишиться основним двигуном економічного зростання».

Для українців НБУ обіцяє швидке зростання зарплат, що дасть можливість поступово скорочувати розрив в оплаті праці в порівнянні з країнами-сусідами.

Перевірити прогнози досить просто: почекати рік і порівняти реальність в грудні з прогнозом, написаним експертами в січні. Правда, такий сценарій розвитку подій не враховує, що існує висока ймовірність виникнення світової кризи. У цьому випадку все може піти за іншим сценарієм.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що середня заробітна плата в Україні на початку цього року досягла позначки 12260 гривень.

Експерти Світового банку вважають, що в 2020 році українська економіка зросте на 3,7 відсотка.