У січні в бюджеті України не дорахувалися 13,8 мільярда гривень

Перший місяць 2020 року показав, що проблеми з наповненням української скарбниці, які намітилися в грудні минулого року, нікуди не поділися.

Оперативні дані Держказначейства свідчать, що надходження до загального фонду бюджету склали всього 42,6 мільярда гривень, а планувалося зібрати 56,4 мільярда. Схоже, що міністерству фінансів слід починати турбуватися.

У профільному відомстві, звичайно, пояснення знайшли. Там вважають, що «головною причиною недовиконання доходів стали суттєві зміни макроекономічних показників у порівнянні з прогнозом уряду, затвердженим в жовтні 2019 року». Виходить, що в уряді немає фахівців, здатних зробити більш-менш  точний економічний прогноз на три місяці. Що тоді говорити про більші терміни.

Також в мінфіні вважають, що недоїмка в бюджеті утворилася через рекордне зміцнення гривні з 27 до 24 гривень за долар. Також вплинули на недобір грошей зниження обсягу імпорту і ціни на газ.

Також спостерігаються проблеми і з доходами від податків і зборів, які адмініструє Державна податкова служба. Вони виявилися на 5,9 мільярда гриві нижчі, ніж планувалося.

У мінфіні заявили, що «буде ініційовано ряд заходів відповідного реагування на об’єктивні фактори, які впливають на доходи і видатки державного бюджету».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що середня заробітна плата в Україні в грудні 2019 року склала 12 260 гривень. Зростання пов’язане з масовими виплатами премій.

Валютні резерви України згідно з нормативом МВФ повинні були бути на 27 відсотків більшими від суми, яка є на сьогодні.