Яків Смолій: Курс гривні в 2020 році буде стабільним

Голова Національного банку України Яків Смолій заявив, що гривня протягом всього 2020 року буде стабільною і сильною, оскільки в керівництві НБУ вважають, що немає необхідності міняти жорстку монетарну політику. Однак, на думку Смолія, якщо в цьому році вибухне світова фінансова криза, то це негативно вплине на курс національної валюти, що призведе до її девальвації.

Зокрема, глава НБУ відзначив: «Ми повинні змиритися з тим, що гривня може не тільки знецінюватися, а й зміцнюватися. Для цього і є плаваючий курс. Міністерство економічного розвитку задекларувало, що в січні воно перегляне макропрогнози».

При підготовці проекту державного бюджету на 2020 року Кабінет міністрів України в своїх розрахунках використовував прогнозований курс на кінець року на рівні 27,5 гривні за 1 долар. Тепер ці показники можуть бути скориговані в бік зменшення.

Зміцнення гривні призвело до того, що за даними НБУ, протягом 2019 року валютні резерви збільшилися на 22 відсотки і тепер становлять 25,3 мільярда доларів, чого не було вже 7 років.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова вважає, що протягом 2020 року буде повністю відновлено іпотечне кредитування, яке дасть додатковий імпульс для економічного розвитку.

Зміцнення національної валюти призвело до того, що доходів в бюджет країни стало менше на 51 мільярд гривень.