Пенсія у Чехії

Чехія – економічний «локомотив» Східної Європи. Країна має стрімко розвивається економіку і приваблює сотні тисяч мігрантів із сусідніх країн.

Тисячі людей щорічно залишаються в новій для себе країні, оскільки вона надає можливості для заробітку, самореалізації і комфортного життя. Пенсія у Чехії – реальна для українців, які легально живуть і працюють у країні.

Чехия фото

У цій статті ми розповімо про особливості пенсійної системи в Чехії і можливості для українців, які бажають отримувати виплати в самій красивій і багатій країні Східної Європи.

Особливості пенсійної системи Чехії

Робота в Чехії – головна і обов’язкова умова для отримання пенсії в цій країні. Право на матеріальну підтримку в Чехії отримують ті громадяни, що мають стаж законної роботи в чеській республіці, за результатами якої сплачували податки в бюджет.

У минулі роки В країні працювала трирівнева пенсійна система, яка складалася із солідарної, накопичувальної та добровільної ступенів.

Однак, у 2016 році в Чехії перейшли на західну пенсійну схему. Сьогодні в країні проводиться політика щодо розвитку добровільної системи та залучення до неї все більшого числа громадян. Спеціально для цього в Чехії прийняті податкові пільги, які дозволяють місцевим жителям без обмежень робити пенсійні накопичення, а також вкладати гроші в сектори економіки.

Згідно з інформацією міжнародних експертів, пенсійна схема в Чехії визнана передовій у Східній Європі. Дослідники стверджують, що в країні створена одна з найбільш ефективних та корисних для громадян систем пенсійного забезпечення. У міжнародних рейтингах пенсійних норм, Чехія наблизилася до першої десятки і уступає лише Бельгії, США, Британії і Франції.

Пенсія у Чехії для іноземців

Імміграція до Чехії на легальних умовах – головна умова для побудови надійного майбутнього для українців.

Лише легально працюють мігранти мають право на отримання пенсії у цій країні.

Зазначимо, що між Україною і Чехією укладено договір про соціальне забезпечення. За його умовами, громадяни обох держав мають право на підтримку – медичне обслуговування, освіту та отримання пенсії.

Згідно з нормами міжнародного законодавства, українці отримують права на пенсії по старості, інвалідності або втрати годувальника. Також іноземці претендують на допомогу по хвороби, народження дитини, поховання, а також мають право оформити страховку від нещасних випадків і хвороб.

Пенсія у Чехії для українців – реальна. Потрібно легально працювати або вести бізнес і відкрити спеціальний рахунок у банку або приватному пенсійному фонді. Суми щомісячних накопичень встановлюються індивідуально.

Пенсійний вік в Чехії

Пенсионеры фото

Пенсіонери в Чехії йдуть на пенсію після 65 років. Для українців такий «поважний» вік для досягнення пенсійного віку – неприємна новина, однак пізній відхід на відпочинок у розвинених країнах – звичне явище. На пенсію у віці «за 60» йдуть і в інших, багатих і розвинених країнах, ніж Чехія.

Зарплати в Чехії – одні з найвищих в регіоні і дозволяють комфортно жити в продуктивні роки і робити пенсійні накопичення, які роблять літній період життя – «золотим».

Мінімальна пенсія у Чехії

Бажаючим знати, яка пенсія у Чехії, важливо пам’ятати, що сьогодні в країні діє накопичувальна система, що працює за принципом «Скільки заробив, те й отримав».

Сума мінімальної пенсії в Чехії, становить 900 крон в місяць. На таку виплату покладаються не лише громадяни країни, а також особи з ПМП, серед яких – багато наших співгромадян.

Середня пенсія у Чехії становить не менше 12 тисяч крон. Цієї суми вистачить для комфортного життя та оплати медичних витрат. Однак, з введенням нової пенсійної системи, місцеві пенсіонери розраховують на значно більш високий дохід у похилому віці.

Соціальна пенсія у Чехії

Згідно з нормами чинного чеського законодавства, отримання пенсії по старості можливо після 25 років робочого стажу. Також здобувачу права на виплату потрібно робити внески в пенсійний фондом терміном не менше 15 років.

Проте, уряд передбачив підтримку тим особам, хто з ряду причин не зумів накопичити гроші на старість. Спеціально для цієї категорії громадян придумані соціальні пенсії, що становлять 900 крон в місяць.

На отримання соціальної пенсії претендують корінні чехи і іноземці, які отримали статус постійного резидента.

Як оформити пенсію в Чехії

Для отримання пенсії у цій країні потрібно звернутися в районний центр соціального забезпечення за місцем проживання.

Чиновникам необхідно надати наступний пакет документів:

– паспорт;

– ідентифікаційний код;

– документи про освіту;

– довідки з місця роботи;

– трудовий договір (при наявності);

– свідоцтва про народження дітей;

– довідку з фонду пенсійного страхування;

– виписку з реєстру підприємців (у випадку ведення бізнесу);

– заповнення заяву.

Як отримати пенсію в Чехії

Згідно з укладеними договорами, уродженці України можуть отримати пенсію, якщо подадуть відповідну заяву. Сума виплат визначатися на основі законодавства рідної країни, де було придбано основний стаж. До суми, заробленої на батьківщині буде додавати те, що було зароблено громадянином безпосередньо на роботу в Чехії.

Підводячи підсумок можна сказати що пенсії в Чехії дозволяють забезпечити гідну старість.