Як не залишитися без пенсії з нестабільною роботою

Велика кількість молодих українців з різних причин не хоче офіційно працевлаштовуватися, думаючи про те, що до пенсії ще дуже далеко і трудовий стаж заробити ще встигну.

Однак, необхідно пам’ятати, що пенсійна реформа, яка вже діє в Україні більше року, передбачає більш жорсткі вимоги. Тому, хочеш – не хочеш, про пенсії молодим людям потрібно вже починати думати років з 25, інакше великий стаж не заробиш і більш-менш нормальну пенсію отримувати не вийти.

 пенсионная реформа

Для тих українців, які будуть збиратися виходити на пенсію після 2028 року, потрібно буде мати мінімум 35 років трудового стажу. Тобто, якщо виникне бажання піти на заслужений відпочинок у 60 років, то офіційно працевлаштовуватися потрібно вже 25 років. Якщо необхідного стажу не буде, то державою передбачено, що таким людям буде виплачуватися невелика соціальна допомога. Крім цього, у наступному році має запрацювати накопичувальна система, коли внески будуть вносити на особистий рахунок кожного, щоб потім отримувати більш високу пенсію.

Однак, як показує практика, переважна більшість молодих українців не довіряє державних фінансових інститутів. Більше того, вони не мають звички збирати гроші, часто поєднують навчання з неофіційною роботою і заявляють, що будуть працювати до кінця життя. Таким чином, якщо другий рівень буде необов’язковим, то більша частина молоді від нього просто відмовиться і його функціонування може взагалі опинитися під загрозою.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що велика частина українців, які працюють у Польщі та не сплачують страхові внески, ризикують залишитися без пенсій.

Джерело: www.eurabota.ua

08.11.2018