Більшість українців, які працюють у Польщі, можуть залишитися без пенсій

Офіційне працевлаштування в Польщі українських громадян зовсім не гарантує отримання в майбутньому пенсійних виплат.

 официальное трудоустройство

Згідно з даними Міністерства соціальної політики, найбільша кількість трудових мігрантів з України працюють у сусідній Польщі – близько 2 мільйонів наших співгромадян. Однак тільки половина з них офіційно працевлаштована. Абсолютна більшість поки не думають про пенсії, оскільки лише кожен шостий українець платить податки в пенсійний фонд Польщі, що гарантує в майбутньому пенсійні виплати. Таким чином, є ризик залишитися без пенсії.

Щоб виправити ситуацію, що склалася йде активна робота щодо підписання угоди між Польщею та Україною, яке передбачає механізм соціального захисту трудових мігрантів. На сьогоднішній день Україна підписала угоди про трудову міграцію з 21 країною. Незважаючи на те, що в Польщі працює величезна кількість українців, профільні міністерства обох країн досі не уклали відповідну угоду. Планується, що документ буде підписаний вже до кінця 2018 року. Це унеможливить ситуацію, коли працюючий українець не має страховки ні в Польщі, ні в Україні.

Нагадаємо, раніше ми писали про початок підготовки проекту угоди між Україною та Болгарією, яке має врегулювати питання трудової міграції українців в цю країну на Балканах.

Джерело: www.eurabota.ua

23.10.2018