Ціни в Україні будуть зростати і в 2020 році

Найпопулярніші серед українців і необхідні для повноцінного харчування продукти і в цьому році продовжать дорожчати.

«В Україні щороку спостерігається суттєве зростання цін на основні продукти харчування. Схоже на те, що і 2020 рік не стане винятком»,- прогнозують економічні експерти.

У так звану споживчу корзину практично кожного українця обов’язково входять хліб, овочі, яйця, молоко і м’ясо. Ці продукти протягом року подорожчають в першу чергу. Головним негативним фактором, який безпосередньо впливає на зростання цін на основні продукти харчування, є інфляція. Відомий економічний експерт Юрій Гаврилечко вважає, що в 2020 році показник інфляції буде на рівні 10-15 відсотків. Національний банк України дає більш сприятливий прогноз інфляції – 5-7 відсотків.

Гаврилечко прогнозує, що різкого стрибка цін, швидше за все, спостерігатися не буде. Але ризики залишаються. По-перше, незрозуміло яка буде врожайність основних культур, який вплив матиме на врожай аномально-тепла зима. По-друге, поки не вирішено питання про продаж землі. Затягування вирішення тільки погіршує ситуацію.

На думку Юрія Гаврилечко, ціни будуть підвищуватися не навесні, що вже стало своєрідною традицією, а восени цього року.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що згідно з прогнозами Міністерства економіки торгівлі та сільського господарства, реальна заробітна плата в Україні в 2020 році зросте на 9 відсотків.

Дохід на душу населення в Україні за підсумками 2019 року склав лише 9,7 тисяч доларів, що в кілька разів менше, ніж в інших країнах Східної Європи.