Допомога ЄС в боротьбі з корупцією в Україні скорочується

Підтримка Євросоюзом реформ в Україні не привела до ефективних результатів в боротьбі з корупцією на високому рівні. Це висновок з опублікованого спеціального звіту Європейської аудиторської палати, в якому також йдеться про те, що корупція на вищому рівні, як і раніше широко поширена в Україні, а вжиті заходи не привели до очікуваних результатів.

Підтримка боротьби з антиконкурентними структурами зосереджена на корпоративне управління та приведення українського законодавства у відповідність з нормами ЄС. За винятком грантів незалежним ЗМІ та активістам, підтримка ЄС не була спрямована на виявлення великих корупційних схем за участю державних підприємств. Але оскільки велика кількість компаній в Україні є корумпованими монополіями, аудитори стверджують, що ЄС повинен був прийняти більш прямі заходи для усунення перешкод для вільної та чесної конкуренції.

Підтримка ЄС судової реформи також не дала достатніх результатів. Незважаючи на внесення поправок до Конституції України, створення Верховного суду по боротьбі з корупцією, а також великої кількісті законів, робляться численні спроби обійти закони і послабити реформи.

Аудитори також пишуть, що, хоча ЄС давно знає про зв’язки між олігархами, високопоставленими чиновниками, політиками, судовими органами та державними підприємствами, він не розробив цільову ефективну стратегію протидії корупції на високому рівні.

«ЄС підтримує Україну в її програмі реформ. Невід’ємною частиною цієї підтримки є боротьба з корупцією, яка представляє собою серйозну перешкоду на шляху розвитку будь-якої країни і суперечить цінностям ЄС», – йдеться в повідомленні.

«Не дивлячись на різну підтримку, яку надає ЄС Україні, олігархи і приватні інтереси продовжують підривати верховенство закону в Україні і загрожувати розвитку країни. ЄС може зіграти набагато більш значну роль, ніж це було досі “, – сказав Йохан Партс, член Європейської палати аудиторів, відповідальний за звіт.