Адвокат Навального втік з Росії під тиском Кремля

“Відомий російський юрист-правозахисник, який представляв організації, засновані лідером опозиції Олексієм Навальним, заявив, що втік з країни під тиском влади”, – повідомляє AFP.

50-річний Іван Павлов – ще один видатний діяч опозиції, який залишає Росію після того, як напередодні парламентських виборів, які відбудуться в кінці цього місяця, посилилися репресії проти незгодних.

Адвокат, який був відомий, зокрема, веденням справ про зраду, написав в Telegram, що поїхав у сусідню Грузію.

«Я зараз емігрант. Поки в Грузії», – сказав він.

В цьому році Павлов захищав мережу регіонального штабу Навального і його Фонд боротьби з корупцією після того, як прокуратура зажадала заборонити їх як екстремістів.

Він також вів справу колишнього журналіста Івана Сафронова, заарештованого в липні 2020 року звинуваченням у державній зраді і передачі державних секретів чеській розвідці.

У квітні влада порушила кримінальну справу проти Павлова і заборонила йому використовувати телефон і Інтернет для запобігання розголошення секретної інформації, пов’язаної з судовим процесом над Сафроновим.

«Заборони, накладені на мене в зв’язку з кримінальною справою, зробили мою роботу неможливою», – написав Павлов.

Але, за його словами, «заборони не поширюються на одне – на виїзд з країни. Це був знак, який вказував на виїзд».

Він стверджує, що за ним стежили перед від’їздом, в тому числі в аеропорту. Однак йому не заважали покинути країну.

Павлов сказав, що організував, щоб його клієнти були представлені іншими «надійними юристами» в його відсутність, додавши, що одного разу він планує повернутися до Росії.

Парламентські вибори призначені на 17-19 вересня, і майже всі критики Кремля, включаючи союзників Навального, не можуть брати участь в них.

В останні роки влада активізувала зусилля з придушення інакомислення, і широке коло людей, включаючи вчених, звинувачується в державній зраді або розголошенні державної таємниці.