Новий щит для зруйнованого реактора введений в експлуатацію в Чорнобилі

У Чорнобилі, в середу був зданий в експлуатацію купол для захисту четвертого реактора АЕС, який був зруйнований в результаті вибуху в 1986 році. Це дозволить почати демонтаж старого саркофага, який раніше захищав реактор.
Президент України Володимир Зеленський, який взяв участь в церемонії, заявив, що зона навколо Чорнобиля стане «однією з точок росту (економічного) нової України». Він також оголосив про можливості для туристів, які хочуть досліджувати це місце, в тому числі про скасування заборони фотографувати деякі об’єкти.
«Давайте перестанемо відлякувати людей і туристів, і перетворимо зону в науковий і туристичний магніт. Давайте зробимо цю землю зоною свободи, яка стане одним із символів нової України, без корупції і дурних заборон, з інвестиціями і майбутнім. Ми зробимо це разом»,- заявив президент.
Щит у формі купола досі випробовувався, і його офіційна установка дозволить отримати сертифікати, які дадуть можливість демонтувати старий саркофаг.
Аварія на атомній електростанції в Чорнобилі сталася 26 квітня 1986 року. Вибух четвертого реактора призвів до забруднення частини територій України та Білорусії. Досі  діє заборона на заселення територій в районі Чорнобиля.
Новий щит у вигляді сталевого купола був встановлений над четвертим реактором, зруйнованим вибухом, в листопаді 2016 року і з тих пір проходив випробування і доопрацювання. Він будувався практично протягом 30 років. Вся конструкція важить 36 тисяч тонн; його ширина 257 метрів, довжина 162 метри, висота 108 метрів. Очікується, що він буде виконувати свою функцію протягом, як мінімум, ста років. Його будівництво обійшлося в 1,5 мільярда євро.