Українці все рідше оформляють шенгенські візи

Незважаючи на те, що між Україною і Європейським союзом майже два роки діє безвізовий режим, шенгенські візи українці ще оформляють, але правда в рази менше, ніж раніше.

Попит на шенгенські візи в Україні за останній рік впав дуже сильно. За кількістю поданих на візи документів протягом минулого року Україна опустилася із шостого на шістнадцяте місце в світовому рейтингу. В першу чергу, це пов’язано з тим, що переважна більшість наших співгромадян вважають за краще оформлення біометричних паспортів для поїздок до країн Євросоюзу.

На сайті Єврокомісії опубліковані статистичні дані про те, що в 2018 році в консульства країн Шенгену на території України зверталися, щоб оформити шенгенські візи, 192 тисячі разів. Це число майже в чотири рази менше, ніж в 2017 році, коли було зафіксовано 721 тисяча звернень.

Виконавчий директор громадської організації «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко, коментуючи статистику, зазначила, що «слід враховувати, що в Україні звертаються до консульства також і іноземці, тому насправді громадян України, які звертаються за шенгенськими візами, ще менше».

Також згідно зі статистичними даними, всього в світі в 2018 році було видано 14,25 мільйона шенгенських віз, що на 400 тисяч менше, ніж у 2017 році.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Україні з 27 квітня по 2 травня буде припинено видачу біометричних паспортів.

У 2019 Україна і Чехія будуть пов’язані прямим залізничним маршрутом. Планується, що маршрут Мукачево – Кошице буде продовжений до Праги.