Литва закупить 4 мільйони таблеток йоду на випадок аварії на білоруської АЕС

Міністерство охорони здоров’я Литви оголосило тендер на закупівлю 4 мільйонів таблеток йоду на випадок можливої ​​катастрофи на білоруської АЕС в Островці, розташованої в 50 км від Вільнюса.
Як зазначено в повідомленні міністерства охорони здоров’я, тендерні пропозиції повинні бути представлені до 2 грудня. Переможець тендеру повинен буде надати таблетки йоду протягом 180 днів після підписання контракту.
Купівля таблеток є одним із запланованих заходів уряду Литви на випадок аварії в Островці. Затверджений план передбачає, серед іншого евакуацію 6000 жителів із зони найбільшого ризику в радіусі 30 км від литовсько-білоруського кордону, неподалік від якої розташована АЕС.
Білоруська АЕС, будівництво якої наближається до завершення, знаходиться приблизно в 20 км від кордону з Литвою відповідно до російського проектом AES-2006. Електростанція буде складатися з двох енергоблоків, в кожному з яких буде знаходитися реактор потужністю 1200 мегаВат.
Як повідомило агентство BNS, ядерне паливо для першого реактора може бути доставлено на АЕС в листопаді, а реактор повинен бути включений через місяць.
Литва звинувачує Мінськ у тому, що електростанція будується в обхід міжнародних зобов’язань з безпеки.