Трамп заявив, що готов особисто підписати мирну угоду з талібами

Дональд Трамп заявив сьогодні, що особисто підпише мирну угоду з талібами, якщо переговори про припинення війни в Афганістані, яка триває понад 18 років, будуть успішними, повідомила Франція.

«Так, я поставив би свій підпис під цим», – сказав президент США, відповідаючи на питання журналістів на південній галявині Білого дому, перед тим як відправитися з дводенним офіційним візитом до Індії.

Часткове припинення вогню на один тиждень вступило в силу вчора в Афганістані перед підписанням безпрецедентної угоди між талібами і Сполученими Штатами, наміченого на 29 лютого, якщо буде досягнуто узгоджене скорочення масштабів насильства в Афганістані, повідомляє БТА.

Трамп не уточнив, який документ він хотів би підписати, але зазначив, що будь-яке рішення буде залежати від прогресу на місцях під час перемир’я.

Він зазначив, що в даний час насильство фактично припинилося, але минуло лише півтора дня з моменту його початку, і йому довелося чекати. «Подивимося, що станеться. Я хочу подивитися, як йдуть справи в протягом цього тижневого періоду. Якщо це буде тривати до кінця, я поставлю свій підпис. Пора додому, вони теж хочуть зупинитися », – сказав Трамп. Таліби хочуть угоди, вони втомилися воювати, додав президент.

Часткове припинення вогню (так зване «скорочення насильства») було задумано як демонстрація доброї волі ісламістських повстанців до підписання угоди з Вашингтоном про поступове виведення американських військ в обмін на гарантії безпеки.

Угода прокладе шлях для внутріафганскіх дискусій після того, як 18-річний таліб відмовляється вести переговори з урядом в Кабулі, яке вони вважають «маріонеткою» Вашингтона.