Туреччина: Затримані 418 осіб, які можуть бути пов’язані з РПК

«Турецька поліція затримала 418 осіб в 29 провінціях країни в рамках розслідування, яке стосується підозрюваних в зв’язках з сепаратистською і забороненої Робочої партією Курдистану (РПК)», – повідомило Міністерство внутрішніх справ Туреччини в Твіттері.
Раніше в той же день міністерство повідомило, що в зв’язку з «розслідуваннями тероризму» турецька влада замінила мерів міст Діярбакир, Ван і Мардін на південному сході країни.
«Ці дії, швидше за все, призведуть до зростання напруженості на південному сході Туреччини, яка вважається курдським бастіоном»,- повідомляє Reuters.
«Перед березневими місцевими виборами президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган попередив, що такі дії можуть бути застосовані проти виборних представників місцевої влади, якщо з’ясується, що вони мають зв’язки з РПК»,- йдеться в заяві МВС.
«В інтересах слідства вони були тимчасово відсторонені від посади в якості запобіжного заходу»,- додало міністерство внутрішніх справ, пославшись на мера Діярбакира Сельчука Мізраклі, мера Мардіна Ахмета Турка і мера Ван-Бедіа Озгокче ЕРТА.
Три місцевих органи влади були звинувачені в різних злочинах, в тому числі в приналежності до терористичної організації і її пропаганді.
Перед березневими виборами глава МВС Туреччини Сулейман Сойлу заявив, що 178 кандидатів знаходяться під слідством у зв’язку з їх передбачуваними зв’язками з РПК. У той час Ердоган попередив, що мерів з HДП (Народної демократичної партії) доведеться знову змістити, якщо виявиться, що, як і їх попередники, вони пов’язані з бойовиками з РПК.
Робоча партія Курдистану визнана Анкарою, США і Європейським Союзом терористичною організацією. З 1980-х років вона веде збройну боротьбу за курдську автономію в Туреччині, головним чином на південному сході країни. Більш 40000 чоловік вже загинули в курдсько-турецькому конфлікті.