Острови, яким загрожує зникнення через глобальне потепління, закликають світ врятувати їхнє майбутнє

Десятки малих острівних держав, найбільш уразливих до наслідків зміни клімату, закликали світ врятувати «їхнє майбутнє» після того, як в доповіді ООН було відзначено, що прискорення глобального потепління і підвищення рівня моря загрожують самому їх існуванню.

Заклик до дії пролунав після того, як в доповіді про клімат було попереджено, що катастрофічне глобальне потепління відбувається набагато швидше, ніж передбачалося раніше.

«Нам потрібно щось змінити», – заявила Дайан Блек-Лейн, провідний парламентер з клімату з Альянсом малих острівних держав (AOSIS) і посол на Антигуа і Барбуді.

«Очевидним фактом є те, що якщо ми продовжимо нагріватися до 1,5 ° C, ми зіткнемося з півметровим підйомом рівня моря. А якщо ми не перестанемо нагріватися до 2 ° C, то не зможемо уникнути підвищення рівня моря на висоту до трьох метрів. Це наше майбутнє».

До групи входять 39 країн, в тому числі Куба, Ямайка, Папуа-Нова Гвінея і Мальдіви.

Вони кажуть, що уряди в усьому світі повинні прийняти екстрені заходи, щоб обмежити потепління до 1,5 градуса, встановленого Паризькою угодою 2015 року.

В опублікованому звіті Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату (МГЕЗК) говориться, що світ ось-ось досягне цього рівня приблизно в 2030 році, на десять років раніше, ніж передбачалося всього три роки тому.

Такий рівень глобального потепління здійснить руйнівний вплив на людство, в тому числі через екстремальні погодні явища, такі, як пожежі, тайфуни, засухи і повені.