Міністерство оборони Туреччини: Почався наземний етап наступу в Сирії

«Туреччина оголошує про початок наземної фази свого наступу в Сирії»,- йдеться в повідомленні турецького міністерства оборони. Рішення зустріло широку критику. Рада Безпеки ООН сьогодні обговорить питання про турецької військової операції. В результаті повітряних нальотів Туреччини два мирних жителя були вбиті, а двоє отримали поранення. Тисячі людей залишають райони, де проводяться військові операції.
У заяві міністерства оборони йдеться про те, що турецькі війська і сирійські повстанці, які є їх союзниками, увійшли в райони північного сходу Сирії в середу ввечері.
Було підкреслено, що операція спрямована проти курдських ополченців, які називаються підрозділами народної самооборони (YPG), і бійців джихадистської організації Ісламська держава (ІД).
Раніше в той же день турецька авіація і артилерія почали наступ в цьому районі, атакувавши ціль YPG.
Курди, які були головними союзниками США в боротьбі з джихадистами, чинили збройний опір.
Згідно з повідомленням сирійських демократичних сил (SDF), ракети, випущені турецькими літаками, вразили будівлю в’язниці, де утримуються джихадісти з ІД. Ніяких подальших подробиць надано не було.
Курди тримають тисячі бійців ІД в тюрмах і таборах на територіях, які вони контролюють. Неясно, чи будуть вони продовжувати це робити, якщо спалахне боротьба з турецькими військами.
Рішення Туреччини почати наступ зустріло широку критику і засудження. Європейський союз закликав Анкару припинити наступ. Міністр закордонних справ Великобританії Домінік Рааб заявив, що вона загрожує «дестабілізувати весь регіон».
Європейський союз закликав Туреччину припинити військову інтервенцію в Сирії. «Довгострокове рішення конфлікту в Сирії не може бути досягнуто військовим шляхом»,- написала від імені ЄС глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні.
ЄС вважає, що втручання посилить страждання цивільних осіб і змусить їх тікати з зон конфлікту. У заяві наголошувалося, що «перспективи політичного процесу під керівництвом ООН щодо досягнення миру в Сирії будуть утруднені».
За даними ЄС, операція Туреччини в північно-східній Сирії загрожує прогресу, досягнутого глобальної коаліцією, членом якої є Анкара, в боротьбі проти джихадистської ісламської держави (ІД).
Наступ Туреччини почався незабаром після несподіваного рішення президента США Дональда Трампа вивести американських солдатів з північної Сирії, що також зазнало критики. Курди назвали його «ударом в спину».
До сих пір Сполучені Штати були їх найбільшим союзником і захищали курдські війська від ударів Туреччини. Рішення президента США також зазнало критики з боку деяких європейських країн і американських конгресменів, в тому числі республіканців.
Курди внесли найбільший вклад в розгром ІД в Сирії. Вони втратили 11000 чоловік в боях з фанатиками.
Анкара, яка розглядає YPG як терористичну організацію, має намір створити «зону безпеки», вільну від курдських ополченців уздовж її кордону з Сирією. Вона також повинна буде використовуватися для розселення сирійських біженців, які на даний час знаходяться в Туреччині.
Держсекретар США Майк Помпео заявив в середу на телебаченні PBS, що Сполучені Штати не дали Туреччині «зеленого світла» для вторгнення в Сирію, але додав, що Анкара «відстоює інтереси безпеки». За словами Помпео, немає ніяких підстав побоюватися, що виведення американських військ з цього регіону відродить Ісламську державу.
Рада Безпеки ООН обговорить наступ Туреччини на курдів в північно-східній Сирії. Рада зустрінеться сьогодні за зачиненими дверима. На це подали заявки п’ять європейських країн – Великобританія, Франція, Німеччина, Бельгія і Польща.