Заражена їжа на літаках. Попередження авіакомпанії KLM

Голландські авіалінії KLM попередили, що на їх рейсах могли подавати їжу, заражену бактеріями лістерії. Це наслідки скандалу через зараження їжі, що вибухнув в Нідерландах, Бельгії та Німеччини.
KLM опублікував попередження на своєму веб-сайті про те, що м’ясні продукти одного з їхніх постачальників могли бути заражені лістеріями. За даними компанії, бактерії можуть містити продукти, які подавалися на кількох рейсах на сніданок бізнес-класу.
Авіакомпанії попросили пасажирів проконсультуватися з лікарем, якщо у них є такий стан, як лихоманка, головний біль або біль у м’язах, або вони відчувають, що могли їсти заражену їжу. Однак компанія не уточнила, яких рейсів це стосується, і коли пасажирам подавали таку їжу. Представники авіакомпанії вибачилися і сказали, що тепер продукти на їх бортах безпечні.
Продовольчий скандал вибухнув в Нідерландах, Бельгії та Німеччини. У Бельгії ростуть побоювання з приводу забруднення лістеріями м’яса з Нідерландів, внаслідок чого загинули три людини.
Роздрібні мережі вилучили деякі продукти з супермаркетів, побоюючись за якість товару. У п’ятницю Голландський королівський інститут суспільної охорони здоров’я і навколишнього середовища (RIVM) повідомив, що три людини померли в країні після зараження лістерією.
RIVM заявив, що заражені продукти виробляються на заводі Offerman в Алсмері на півночі Нідерландів. Чере що деякі супермаркети в Нідерландах почали відмовлятися від продуктів зі свинини через ризик зараження.
У Німеччині двоє людей загинули в землі Гессен після вживання в їжу продуктів зі свинини, заражених лістеріями. Санітарні органи тимчасово призупинили діяльність Wilke, віддаючи перевагу перевіреної продукції. Крім двох смертей літніх людей, кілька десятків осіб захворіли після вживання салямі, зараженої бактеріями і м’ясного паштету. Компанія Wilke поставляла продукти в ресторани, комерційні кухні і супермаркети.
Лістеріоз – це рідкісне інфекційне захворювання, небезпечне головним чином для новонароджених, вагітних жінок, людей похилого віку і хронічно хворих зі зниженим імунітетом. Здорові дорослі рідко ним заражаються.
Хвороба найчастіше розвивається після вживання непастеризованих молочних продуктів, погано вимитих сирих фруктів і овочів, сирого м’яса, риби, морепродуктів. Лістерія, що викликає це захворювання, також розмножується при температурі морозильних камер, де вмирає більшість інших бактерій.