Трамп оголосив про успіх в Сирії і скасування санкцій, накладених на Туреччину

Президент США Дональд Трамп оголосив про скасування санкцій, накладених на Туреччину в середині жовтня, після того, як турецькі війська почали військовий наступ проти курдських бойовиків на півночі Сирії.
Туреччина, як сказав Трамп, повинна була повідомити владі США, що Анкара буде сприяти припиненню вогню в Сирії. Рішення про скасування санкцій проти Туреччини є відповіддю на цю декларацію. Припинення вогню було розцінено президентом США як «великий прорив».
«Я попросив міністра фінансів скасувати всі санкції, запроваджені 14 жовтня у відповідь на наступ Туреччини»,- сказав Трамп в Білому домі. «Санкції будуть скасовані, якщо не відбудеться нічого такого, що нас не влаштовує»,- сказав він.
Американський лідер також вважає, що «життя багатьох курдів» були врятовані.
У Сирії, згідно із заявою Трампа, залишиться всього невелика частина американських солдатів. «Ми здобули нафту, і тому невелика кількість американських солдатів залишиться в регіоні (…). Нехай хтось ще бореться за цю просочену кров’ю землю»,- сказав Трамп.
В черговий раз президент США розкритикував тривалу американську військову присутність в Сирії. «Ми повинні були бути там 30 днів. Це було майже 10 років тому»,- сказав він.
Трамп також вважає, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган «любить свою країну» і подякував йому за досягнення угоди з питання Сирії.
Трохи раніше, у вівторок в Сочі президенти Туреччини і Росії (Ердоган і Володимир Путін) домовилися вивести курдських бойовиків з «зони безпеки» шириною 30 км, що межує з Туреччиною в північно-східній Сирії протягом 150 годин.
Нагадаємо, що влада Анкари вважає курдські підрозділи народної самооборони (YPG) терористами через їх зв’язки з сепаратистською Робочою партією Курдистану (РПК), яка була заборонена в Туреччині. Курдська сторона, в свою чергу, звинувачує Туреччину у військових злочинах в ході наступу. В останні роки саме курдські бойовики несуть основний тягар боротьби проти Ісламської держави.