Омікрон уже домінує у Швейцарії, внаслідок чого навіть пацієнти, імунізовані потрійною вакциною, потрапляють до лікарні.

“Омікрон вже є домінуючим варіантом коронавірусу в Швейцарії і навіть став причиною госпіталізації людей, які пройшли потрійну вакцинацію”, повідомляє AFP.

“У Швейцарії один із найвищих рівнів інфікування в континентальній Європі, найбільше страждають люди віком від 20 до 30 років”, – повідомили офіційні особи на прес-конференції у столиці Берні.

Близько 55% випадків інфікування у Швейцарії вже пов’язані з Омікроном, і незабаром очікується, що цей варіант домінуватиме майже у всіх зареєстрованих інфекціях.

“У країні зареєстровано близько 40 випадків людей, які отримали третю бустерну дозу вакцини, але все ж таки опинилися в лікарні з варіантом Омікрона”, – сказав Патрік Матіс, голова кризового відділу міністерства охорони здоров’я.

Сьогодні було оголошено про більш ніж 13 000 нових випадків зараження COVID-19, і очікується, що в січні вони досягнуть 20 000 на день.

У Швейцарії, країні з населенням 8,6 мільйонів людей, під час пандемії було зареєстровано понад 1,27 мільйона інфікованих.

Багата альпійська країна бореться з п’ятою хвилею пандемії, і Матіс зазначив, що на горизонті поки що не видно прориву.

“Людям необхідно скоротити кількість контактів через Омікрон, і це може зробити кожен – це досить просто”, – наполягав він.

В даний час пацієнти з COVID-19 займають 40 відсотків наявних ліжок інтенсивної терапії.

«З погляду вірулентності варіант Омікрон здається слабшим, ніж Дельта», – сказала Таня Стадлер, керівник наукового персоналу COVID-19, хоча це може бути пов’язане із рівнем вакцинації серед населення.

Близько 67% населення Швейцарії отримали щонайменше дві дози вакцини, а 22% отримали третю ін’єкцію.