Макрон: Ми є свідками «світової війни нового типу» через вакцини

“Європа зіткнулася із «світовою війною нового типу», пов’язаною з вакцинацією”, – заявив президент Франції Le Figaro на прес-конференції після першого дня віртуального саміту ЄС.

За його словами, це пов’язано, в тому числі, з «бажанням Росії і Китаю розширити свій вплив у всьому світі за допомогою вакцин». Французький лідер висловив думку, що в нинішній ситуації Європа повинна бути незалежною у виробництві таких препаратів.

Макрон заявив, що в найближчі місяці Європа збільшить виробництво вакцин проти коронавіруса і стане найбільшим виробником таких ліків. У той же час він запропонував заблокувати експорт вакцин, якщо виробник не виконає свої зобов’язання з постачання до Євросоюзу.

Французький лідер зазначив, що Pfizer і Moderna, на відміну від AstraZeneca, виконують взяті на себе зобов’язання.

Комісар ЄС з внутрішнього ринку Тьєррі Бретон раніше заявив, що Європі не знадобиться російська вакцина проти коронавируса Sputnik V, оскільки в Європейському союзі вже схвалені чотири інших препарата, яких буде достатньо для досягнення колективного імунітету.

Прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі не виключив, що Рим замовить російську вакцину за відсутності координації в ЄС. Як зазначила канцлер Німеччини Ангела Меркель, ЄС повинен дозволити використання Sputnik V, і якщо ЄС не замовить вакцину, Німеччина зробить це сама.