Перший шотландський міністр закликає Лондон

Прем’єр-міністр Шотландії Ніколас Стерджен попередив, що Великобританія заплатить високу ціну, якщо відмовиться від правил і стандартів ЄС після закінчення перехідного періоду в кінці року, повідомляє Associated Press.

Стерджен також сказав, що хоче референдуму про незалежність Шотландії від Великобританії. Нова країна може потім стати членом ЄС. Під час візиту в Брюссель Осетер зустрівся з комісаром ЄС з питань конкуренції Маргрет Вестагер і Мішелем Барньє, головним переговірником ЄС, який буде вести переговори про майбутні відносини з Великобританією, повідомляє французька преса. Перший міністр попередив, що, якщо Лондон вирішить не дотримуватися всіх правил блоку, Великобританія може бути обмежена в доступі до спільного ринку ЄС з 27 країн. «Як завжди підкреслює ЄС, чим більше ми відхилилися від стандартів ЄС, тим менше у нас буде доступу до спільного ринку», – підкреслила вона. «Право відхилятися матиме ціну, дуже високу ціну, насправді, з моєї точки зору, це занадто висока ціна».

Великобританія вийшла з ЄС 31 січня, але буде дотримуватися європейських правил, по крайней мере, до кінця року. Протягом перехідного періоду британський уряд і європейські лідери спробують домовитися про угоду про вільну торгівлю і угоди в інших областях. Лондон хоче, щоб торговельну угоду охоплювало товари і послуги і виключало практично всі мита і збори. Однак прем’єр-міністр Борис Джонсон був непохитний у тому, що Великобританія не буде продовжувати дотримуватися всіх правил ЄС. Щоб досягти домовленостей з іншими країнами, Джонсон хоче мати гнучкість в стандартах в таких областях, як конкуренція, державна допомога та навколишнє середовище. Однак ЄС хоче гарантувати, що Великобританія «не конкуруватиме з більш низькими стандартами», сказав Стерджен.

Перший шотландський міністр висловив підтримку гармонізації європейських і британських правил, щоб уникнути конфліктів, але зайняв тверду позицію з питання рибальства, повідомляє БТА з посиланням на AFP. Вона сказала, що Шотландія спробує чинити «політичний вплив» на процес переговорів про майбутні відносини, і підтримала тісний зв’язок між британськими та європейськими правилами. Але Стерджен також заявив, що готовий захищати інтереси шотландських рибалок. У 2016 році більшість шотландців підтримали перебування в ЄС, але шотландські рибалки, як і їхні колеги в інших частинах Великобританії, хочуть позбутися від брюссельських правил, нагадує AFP.