Життя з COVID-19: Ізраїль змінює стратегію поки діє варіант Delta

Чотири тижні тому Ізраїль святкував повернення до нормального життя в боротьбі з COVID-19.

Після швидкої вакцинації, яка звела до мінімуму зараження і смертність, ізраїльтяни перестали носити маски та відмовилися від всіх правил соціального і фізичного дистанціювання.

Потім з’явилася більш заразна версія Delta і зростання числа інфекцій, що змусило прем’єр-міністра Нафталі Беннета відновити деякі обмеження COVID-19 і переглянути стратегію.

Згідно з тим, що він називає політикою «м’якого придушення», уряд хоче, щоб ізраїльтяни навчилися жити з вірусом, включаючи якомога менше обмежень і уникаючи четвертого державного закриття, яке може ще більше нашкодити економіці.

Оскільки більшість ізраїльтян з групи ризику вже вакциновані від COVID-19, Беннет покладається на меншу кількість людей, ніж до того, як він серйозно захворів, коли число інфекцій збільшилася.

«Реалізація стратегії призведе до певних ризиків, але в цілому, включаючи економічні чинники, це необхідний баланс», – сказав Беннет минулого тижня.

Основним індикатором курсу є кількість важких випадків COVID-19 в лікарнях, яке в даний час складає близько 45. Реалізація призведе до моніторингу інфекцій, просуванню вакцинації, швидкого тестування і інформаційним кампаніям по маскам для обличчя.

У стратегії порівнюються плани британського уряду по відновленню економіки Великобританії після блокади, хоча Ізраїль знаходиться в процесі відновлення деяких обмежень, в той час як Лондон знімає обмеження.

Відновлені обмежень включає обов’язкове носіння масок в приміщенні і карантин для всіх, хто прибуває до Ізраїлю.

Стратегія Беннета, як і стратегія британського уряду, піддавалася сумніву деякими вченими.

Міністерство охорони здоров’я Ізраїлю виступає за посилення тиску, щоб зупинити поширення інфекцій, заявила в неділю глава відділу громадської охорони здоров’я Міністерства охорони здоров’я Ізраїлю.

«Можливо, не буде великого збільшення числа важкохворих, але ціна здійснення такої помилки – ось що нас турбує», – сказала вона.

Але багато інших вчених підтримують це.

«Я рішуче підтримую підхід Ізраїлю», – сказав директор Школи громадської охорони здоров’я при ізраїльському університеті Бен-Гуріона, назвавши це «золотим шляхом» між ослабленням обмежень з боку Великобританії і таких країн, як Австралія, які дотримуються більш суворої лінії.

Остання заборона в Ізраїлі була введена в грудні, приблизно через тиждень після початку однієї з найшвидших в світі програм вакцинації.

Щодня реєструється близько 450 нових випадків зараження COVID-19. Варіант Дельта, вперше виявлений в Індії, в даний час складає близько 90% випадків.

«Ми вважаємо, що не досягнемо високих хвиль важких випадків, як у попередніх хвилях», – заявив минулого тижня генеральний директор міністерства охорони здоров’я Нахман Еш. «Але якщо ми побачимо, що кількість і зростання важких випадків загрожують (здоров’ю) системі, то нам доведеться зробити подальші кроки».

Близько 60% з 9,3 мільйона жителів Ізраїлю отримали хоча б одне щеплення від вакцини Pfizer/BioNtech. У неділю уряд почав пропонувати третю дозу вакцини людям з ослабленою імунною системою.

Голова урядової групи експертів по COVID-19, сказав, що в Ізраїлі в середньому було близько п’яти важких випадків зараження вірусом і одна смерть у день за останній тиждень після двох тижнів нульових смертей, пов’язаних з COVID-19.

Відзначаючи вплив варіанти Дельта, він сказав, що комісія рекомендувала проявляти обережність при знятті обмежень.

«У нас недостатньо даних про нашу локальний спалах, щоб точно передбачити, що станеться, якщо ми їх опублікуємо», – сказав Балічер.

Деякі дослідження показують, що, хоча і висока, ефективність вакцини Pfizer/BioNTech проти варіанту Дельта нижче, ніж у інших штамів коронавіруса.