З міркувань безпеки: американська профспілка пілотів виступає проти прохання Wizz Air літати у США

Міжнародна асоціація пілотів авіакомпаній (ALPA) виступила проти заявки Wizz Air на польоти до Сполучених Штатів, пославшись на «отруйну та мстиву» культуру авіакомпанії по відношенню до екіпажів. Як причини відмови від виходу на роботу вони назвали нехтування фундаментальними принципами безпеки, такими, як можливість отримати відпустку або піти на лікарняну.

В офіційному листі до Міністерства транспорту США, ALPA наполягало на тому, щоб не схвалювати недавню заявку Wizz Air на отримання чартерних та вантажних дозволів у США доти, доки це питання не буде детально узгоджене з регулюючими органами європейських авіакомпаній.

“Wizz Air – це вороже настроєна до профспілок авіакомпанія, у якої відсутня сильна культура безпеки, і тепер вона хоче літати в Америку”, – цитує AWST президента ALPA Джо де Піта.

«Ми вже звернулися до Міністерства транспорту з проханням отримати гарантії того, що всі правила захисту співробітників будуть дотримані відповідно до рішучої підтримки прав працівників авіаційної галузі, вираженої адміністрацією президента Байдена», – додав він.

За даними ALPA, у США найбезпечніша система авіаперевезень у світі, і організація має намір зберегти цей статус.

Пілотні організації з обох боків океану неодноразово звинувачували Wizz у «нападках на співробітників, які відмовлялися літати понаднормово, коли вони хворі або у святкові дні». Будь-який розлад у пілотському співтоваристві створює тривожну атмосферу серед європейських пілотів щодо безпеки.

ALPA також посилається на практику угорської авіакомпанії «наймати пілотів у субпідрядників», які працюють на тих же умовах та вимогах, що й пілоти Wizz, але отримують значно меншу заробітну плату, мають найгірші умови контракту, майже не мають переваг та можуть бути звільнені у будь-який момент.