Іспанія уклала угоду про авторські права з Google

“Іспанія ухвалила директиву Європейського союзу (ЄС) про авторське право, яка дозволяє онлайн-платформам безпосередньо вести переговори з постачальниками контенту”, – повідомило агентство Reuters. Таким чином, у країні вже готується повернення Google News.

Новини Google, які мають посилання на сторонній контент, були закриті в Іспанії наприкінці 2014 року у відповідь на закон, який змусив їх сплачувати ліцензійний збір за перевидання заголовків або уривків новин.

Google заявила, що хоче повернути свої служби новин до Іспанії, але ретельно проаналізує закон, перш ніж брати на себе тверді зобов’язання.

Міністерство культури Іспанії заявило, що новий закон приводить національний закон про авторське право у відповідність до цифрового середовища та допоможе художникам і творцям отримувати справедливу винагороду за свою роботу.

Арсеніо Есколар, голова асоціації видавців CLABE, яка об’єднує близько 1000 новинних агентств, включаючи провідні цифрові бренди, такі як El Espanol та Eldiario.es, сказав, що він задоволений новим законодавством.

«Ми раді, що видавці ЗМІ повернули собі кермо правління нашими правами, викраденими кілька років тому за законом, який ми в CLABE завжди вважали несправедливим і шкідливим», – сказав він в електронному листі колегам.

У лютому агентство Reuters повідомило, що деякі видавці, представлені асоціацією ЗМІ AMI, яка представляє переважно традиційні ЗМІ, виступають за збереження старої системи. AMI відмовився від коментарів

Нагадаємо, що в листопаді Google оголосила про укладання «індивідуальних угод про авторські права» із французькими газетами та журналами.