Новий пакистанський закон передбачає хімічну кастрацію ґвалтівників

Як повідомляє AFP, “новий пакистанський закон передбачає хімічну кастрацію ґвалтівників і створення національного реєстру осіб, винних у сексуальних домаганнях”.

Законопроект був схвалений президентом Аріфом Алві.

Згідно з новим законом, спеціальним трибуналам буде доручено розглядати справи про згвалтування і сексуальні домагання по відношенню до жінок і дітей. Це дозволить прискорити розгляд таких справ.

Президент Пакистану повідомив AFP, що до закону включена стаття про хімічну кастрацію осіб, які вчиняють сексуальні наруги, навіть відносно першого злочину такого роду. Кастрація проводиться за рішенням судді.

“Велика частина Пакистану, консервативної мусульманської країни, живе за патріархальними правилами, і утиск жінок є звичайним явищем. Жертви сексуальних злочинів часто занадто налякані, щоб говорити, а їхні скарги розглядаються крізь пальці”,- відзначає AFP.

Новий закон був прийнятий після того, як у вересні мати на очах у дітей була згвалтована членами банди на шосе. Справа викликала бурхливий резонанс в країні і призвела до заклику посилити покарання за сексуальні злочини проти жінок і дітей.

Відповідаючи на питання про цей випадок, прем’єр-міністр Імран Хан спочатку закликав до «публічного повішення». Але, з огляду на, те що така практика негативно позначиться на міжнародному іміджі Пакистану, Хан пізніше сказав, що вважає за краще вдатися до хімічної кастрації.

Однак правозахисники засумнівалися в ефективності вироку. “Хоча ця процедура« жорстока, нелюдська і принизлива », вона ніяк не може поліпшити недосконалу судову систему”,- сказав Ріммел Мохідін, експерт по Пакистану в Amnesty International.

Нігад Дад, активістка за права жінок, вітала новий закон, але сумнівається, що хімічна кастрація може мати стримуючий ефект.

За офіційними даними, в Пакистані в середньому відбувається 11 згвалтувань в день. Однак влада визнає, що реальні цифри набагато вищі.