Польща звинуватила Білорусь в організації збройного транскордонного вторгнення

“Польща звинуватила Білорусь в організації збройного транскордонного вторгнення та заявила, що викликала повіреного у справах Білорусі на знак протесту проти навмисної ескалації міграційної кризи на кордоні”, – повідомляє Reuters.

Варшава запровадила надзвичайний стан на кордоні після припливу мігрантів із таких країн, як Афганістан та Ірак, які намагалися потрапити до Польщі через Білорусь.

У МЗС Польщі уточнили, що невідомі люди у формі, озброєні довгоствольною вогнепальною зброєю, проникли на територію Польщі з Білорусі в ніч проти понеділка (1 листопада).

«Заступник міністра закордонних справ Петро Вавчик рішуче протестував проти порушення державного кордону Польщі, наголосивши, що дії, здійснені білоруською владою в останні тижні, мають все очевидніші ознаки навмисної ескалації», – йдеться у заяві міністерства.

«Він зазначив, що Польща вважає такі дії неприйнятними і не зазнає їх… і закликав білоруську сторону негайно пояснити інцидент», – йдеться у заяві.

Офіс президента Білорусі Олександра Лукашенка не відповів на запит про коментар. Reuters не вдалося зв’язатися із посольством Білорусі у Варшаві.

Вчорашня зустріч стала вже втретє за місяць, коли білоруського посланця Олександра Чесновского викликали для відповіді на питання про прикордонну ситуацію.