ЗМІ: Реджепу Ердогану і Володимиру Путіну нема про що говорити

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган знову оголошує про раптовий наступ турецьких військ у Сирії. Його емоційна обіцянка заплатити будь-яку ціну прозвучала наступного дня після завершення чергового раунду російсько-турецьких переговорів щодо Ідлібу, який, за словами Ердогана, поки не приніс бажаного результату, пише “Комерсант”.

“Кремль назвав можливу турецьку операцію проти сирійської армії найгіршим можливим сценарієм. За словами його представника Дмитра Пєскова, Москва розглядає можливість продовження діалогу з турецькими колегами на різних рівнях, щоб запобігти подальшому загостренню ситуації в Ідлібі”, – йдеться в газеті.

“Коммерсантъ” не очікує швидкої зустрічі Ердогана з президентом Росії Володимиром Путіним, так як їм поки нема про що говорити. “Росія не поспішає відповідати на ультиматум Туреччини і допомогти повернути сирійську армію назад на свої позиції до наступу в зоні деескалації. На всіх рівнях Москва підкреслює, що дії сирійської армії в Ідлібі виправдані, оскільки вона бореться з терористичними угрупованнями в дусі російсько-турецьких домовленостей в Сочі. Однак сторони по-різному інтерпретують досягнуті домовленості”, – пояснює видання.

Основна суперечка між Анкарою і Москвою на даний момент зводиться до того, чи залишаться турецькі спостережні пости на території, контрольованій Дамаском. “Туреччина не піде”, – сказав її Міністр оборони Хулусі Акар. Однак, на думку Москви, Анкарі доведеться визнати нову реальність, заявив вчора журналістам міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. “Поки Анкара і Москва сперечаються, сирійська армія продовжує наступ в Ідлібі, а зона деескалації швидко звужується з кожним днем”, – зазначає газета.

“Зараз занадто пізно для Туреччини боротися за Ідліба, оскільки Ердоган навряд чи готовий порушити міжнародне право і почати війну з державою-членом ООН”, – вважає російський політолог Тимур Ахметов. За його словами, Туреччина реалізує концепцію примусової дипломатії, демонструє військову силу з головною метою поліпшення своєї переговорної позиції і дипломатичного тягаря.

“Різкі заяви Анкари можуть бути спрямовані на те, щоб залякати противника, щоб він припинив наступ, але насправді Туреччина не має наміру воювати”, – заявив російський аналітик Яшар Ніязбаєв. “Питання в тому, хто демонструє рішучість Ердогана? Перед Москвою, щоб вона не допомогла Дамаску остаточно взяти контроль над Ідлібом або Заходом, щоб забезпечити його підтримку і витіснити сирійські війська за межі 12 турецьких спостережних пунктів?”,- запитує він.

“Москва пропонує Анкарі повернутися до дипломатичних методів врегулювання ситуації в Ідлібі. У разі прямого зіткнення між сирійською і турецькою арміями переможуть тільки терористи«, – заявив» Известиям ” глава комітету Держдуми з оборони Андрій Красов.

Цитований газетою турецький депутат Озтурк Йилмаз запевняє, що Анкара готова продовжити діалог з Росією з цього питання до початку військової операції, але часу мало. “Незабаром делегації двох країн зустрінуться втретє, щоб уникнути прямого зіткнення між їхніми військами”, – сказав він.

“Москва не повинна недооцінювати ситуацію-Анкара більше не може більше приймати біженців з Ідлібу. З моменту початку сирійського конфлікту Туреччина вже прийняла більше трьох мільйонів сирійців на своїй території”, – сказав турецький спостерігач Енес Байракли.

Росія може стати буфером між Туреччиною і Сирією – відвести сирійців від спостережних постів і оскаржувати позиції російських військових. Тоді Туреччина зможе продемонструвати своїй аудиторії, що вона змусила президента Сирії Башара Асада піти з кордону, вважає Московський експерт з політики Туреччини Юрій Мавашев.

Небезпека, каже він, полягає в тому, що радикальні політики набирають силу в Анкарі, і вони не приймуть навіть того максимуму, який може запропонувати Росія. Вони наполягають на тому, щоб Анкара повністю контролювала Ідлібську зону, як і раніше. Але це означатиме, що сирійці відступлять з усіх насилу завойованих позицій, що жодним чином не влаштовує ні Дамаск, ні Москву.

“Ситуація буде обговорюватися на найвищому рівні. Якщо керівництво Туреччини піде у відставку, на початку березня в Тегерані відбудеться тристоронній саміт з врегулювання в Сирії за участю президентів Росії, Ірану і Туреччини”, – вважає “Незалежна газета”. Видання посилається на Михайла Богданова, заступника Міністра закордонних справ Російської Федерації і спеціального представника президента Володимира Путіна по країнах Близького Сходу і Африки.

Експерти по-різному оцінюють ризики розвитку силового сценарію в Ідлібі. Російський експерт з ісламу Кирило Семенов сильно сумнівається, чи готова Анкара до реальних військових дій проти Сирії.

“Це може обернутися прямим конфліктом між Туреччиною і Росією, оскільки нинішня урядова операція в Ідлібі фактично знаходиться під російським керівництвом”, – вважає експерт.