Австралія готова допомогти Європі газом, якщо Росія уріже постачання

“Австралія готова постачати скраплений природний газ до європейських країн у разі нестачі російського палива”, – повідомляє The Guardian.

Федеральний міністр природних та водних ресурсів Кіт Піт запевнив, що його країна готова надати допомогу у відповідь на будь-який запит на постачання природного газу з європейських країн у разі «нестачі газу з Росії».

Він сказав, що австралійські експортери зрідженого газу є провідними світовими компаніями та надійними постачальниками, здатними постачати енергію по всьому світу, додавши, що Австралія може задовольнити світовий попит, що зростає, і стати надійним постачальником зрідженого газу.

Заява Піта була за повідомленнями про те, що США обговорюють зі своїми союзниками і партнерами можливість постачання додаткових обсягів газу до Європи в міру загострення ситуації в Україні.

У переговорах щодо пошуку альтернативних поставок газу європейським споживачам також взяли участь представники австралійських газовидобувних та переробних компаній, а також низка міністрів федерального уряду країни.

Нагадуємо, що цієї зими постачання газу з Росії не покрили попит у країнах ЄС, а ціни досягли рекордного рівня. Аналітики вважають, що це форма тиску Москви з метою введення в експлуатацію газопроводу “Північний потік – 2”. При цьому вказується, що це не просто економічний проект, а інструмент політичного тиску — його введення в дію посилить позиції Росії і зробить Європу ще більш залежною від російських постачань.