ЄК закликає до захисту сезонних працівників

Європейська комісія закликає до дій по захисту сезонних працівників в ЄС в контексті пандемії коронавіруса.

Вона підготувала керівництво для національних органів влади, інспекцій праці та соціальних партнерів для забезпечення прав і безпеки сезонних працівників.

ЄК зазначає, що транскордонні сезонні працівники користуються широким спектром прав, але через тимчасовий характер їх роботи вони можуть легше стати жертвами нестабільних умов праці. Комісія попереджає, що в деяких випадках такі проблеми можуть підвищити ризик виникнення кластерів коронавіруса.

Керівні принципи ЄС щодо цього охоплюють ряд аспектів, таких як: право сезонних працівників на роботу в державі-члені ЄС, незалежно від того, чи є вони громадянами ЄС або приїхали з країни, що не входить до ЄС; належні умови життя і роботи, включаючи фізичне дистанціювання і належні заходи гігієни; чітке інформування працівників про їхні права; соціальне забезпечення.

У керівництві ЄС містяться конкретні рекомендації щодо дій, які необхідно вжити на національному рівні або на рівні ЄС:

  • заклик до держав-членів вжити всіх необхідних заходів для забезпечення гідних умов праці та життя сезонних працівників;
  • заклик до підвищення обізнаності про вимоги безпеки і гігієни праці сезонних працівників, що допоможе роботодавцям застосовувати відповідні законодавчі вимоги і надати працівникам чітку інформацію на зрозумілій їм мові;
  • заклик надавати практичні рекомендації для невеликих компаній;
  • звернення до держав-членів з проханням посилити інспекції на місці для забезпечення належного застосування правил охорони праці і техніки безпеки для сезонних працівників.

Комісія запланувала ряд дій щодо посилення захисту прав сезонних працівників, в тому числі: дослідження для збору даних про сезонну роботу в межах ЄС і визначення ключових проблем, включаючи питання про укладення контрактів на субпідряд; дослідження професій високого ризику, включаючи сезонних працівників; кампанія з підвищення обізнаності, орієнтована на сектори, де сезонна робота використовується більш широко; заслуховування європейських соціальних партнерів по сезонним працівникам.