Мале безробіття в Німеччині – це велика спокуса для українців

Польща стоїть над великою прірвою нестачі працівників, рівень безробіття значно знизився за останні роки, проте ситуацію з нехваткою працівників, так і не вдалося покращити. Зараз, коли Німеччина стоїть на порозі прийняття закону про відкриття кордону для українських працівників, ситуація в Польщі значно погіршилася. Рівень нестачі працівників у Єленьоґурськім повіті сягає 10%.

Близько 1100 безробітних в Єленій-Гурі та близько 1600 безробітних в Єленьоґурськім повіті, така ситуація на ринку праці за останніми даними. Всього в Нижньосілезькому воєводстві було майже 51 тисяча безробітних. У регіоні рівень безробіття сягає 5%, в Єленій-Гурі – 3,1%, а в Єленьоґурськім повіті – 8,4%.

Це дані з жовтня. У порівнянні з попереднім місяцем ситуація дещо покращилася, оскільки у воєводстві 719 людей знайшли роботу, таким чином список безробітніх скоротився. Більшість людей знайшли роботу в району в Зґожелецькому повіті та в самому місті Єленя-Гура.

«Деякий час існувало розумне переконання, що всі, хто хоче працювати, знайдуть роботу. Якість наявних робочих місць залишається окремою проблемою. Звичайно, ключовим словом є кваліфікація. Спеціалісти можуть встановлювати умови роботодавцям. Однак, переважають пропозиції, у яких роботодавець пропонує найнижчу заробітню плату»,- говорить Конрад, молодий чоловік з Єленьої Гури.

«Якщо б не було українців, мені б довелося закрити готель. Я би більше заплатив польським працівникам, але більша зарплата для багатьох не є аргументом. Вони можуть не вийти на роботу на наступний день, їм все одно. На ринку є ціла група працівників, які змінюють роботу кожні кілька місяців чи навіть тижнів. Ми навіть передаємо інформацію про них іншим працедавцям, щоб вони не потрапили в неприємності», – скаржиться роботодавець з міста Карпач.

Відомо, що найближчим часом ринок праці в Польщі може бути підданий подальшим труднощам. Це пов’язано з відкриттям ринку праці в Німеччини для працівників з України. За оцінками різних експертів, кілька тисяч працівників із України, можуть залишити Польщу в найближчі місяці в пошуках кращих заробітків.

Джерело: www.eurabota.ua

18.12.2018