Туреччина і Росія намагаються знайти спільну мову для Сирії

Як пише “Независимая газета” в статті під назвою “доля Ідліба вирішується в Москві”, Туреччина і Росія намагаються знайти спільну мову шляхом переговорів про ситуацію в Сирії.

“Ситуація в Ідлібі стрімко загострюється-війська президента Сирії Башара Асада, схоже, збираються остаточно взяти під контроль над провінцією. Однак турецька влада настійно закликає сирійські урядові війська припинити наступ і повернутися на свої початкові позиції”, – йдеться в газеті.

“Перед московськими переговорами міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вчора прокоментував досить оптимістичний розвиток подій в Ідлібі і повне взаєморозуміння між російськими і турецькими військовими. Тому Москва відкидає ймовірність того, що конфлікт між силами Асада і президентом Туреччини Реджепом Ердоганом переросте в російсько-турецьке протистояння”, – йдеться в статті. “В інтересах Кремля досягти компромісу. Росія поки не може пожертвувати досягнутим потенціалом відносин з Туреччиною. Але Башар Асад навряд чи захоче вивести свої війська з Ідлібу”, – говорить політолог Олександр Шумілін.

“Конфлікт в Ідлібі має принциповий характер як для сирійських, так і для турецької влади. Асад прагне знищити анклав, який знаходиться поза його контролем і, зважаючи на його успішного наступу, не хоче відступати. Якщо Ердоган поступиться Ідліб, це буде серйозний удар по його престижу. Він також бачить в наступі на Сирію порушення угод, укладених в Сочі в 2018 році. Вони кажуть, що в Ідлібі повинна бути демілітаризована зона”, – додала “Незалежна газета”.

“У вересні 2018 року Росія і Туреччина домовилися створити демілітаризовану буферну зону в Ідлібі, яка б відокремила сирійські урядові війська від повстанських сил. Про це заявив президент Росії Володимир Путін після переговорів з Реджепом Ердоганом. За його словами, відповідно до угоди радикально налаштовані повстанці повинні будуть вийти із зони”.

“Нещодавно і російське Міністерство закордонних справ, і Міністерство оборони, і сам Кремль дали зрозуміти, що Анкара не виконує свої зобов’язання з ліквідації терористів”, – підтвердив «Комерсант». У той же час Анкара висунула звинувачення в Москву з приводу передбачуваних зобов’язань Росії не допустити, щоб сирійська армія просувалася в Ідліб. Сочинська угода, офіційно укладена 17 Вересня 2018 року, так і не була опублікована, даючи можливість для тлумачень, далі зазначає видання.

“Близький Схід готовий довірити свої інтереси тільки Москві”, – говорить Сайт в заголовку матеріалу для конференції, що проводиться в ці дні в російській столиці. “Учасники в США закликали вирішити проблему озброєних бойовиків в Ідлібі особливим, мабуть, невійськовим способом”, – заявила електронна газета, нагадавши про вчорашній напад Асада, що його атака в Ідлібі буде продовжена.

“Весь світ стурбований ситуацією в Сирії. Необхідно знайти рішення для 40-50 тисяч озброєних бойовиків в Ідлібі”, – заявив Хрейр Баліан з неурядового центру”Картер”. Аналітик закликає Вашингтон визнати нову реальність і змінити своє ставлення до Дамаску. “Ми не можемо нав’язувати все більш жорсткі і жорсткі санкції Сирії. Це не вирішує проблему. Це тільки руйнує і вже зруйнувало майбутнє країни. З іншого боку, необхідно говорити про зміни в нашій взаємодії з Дамаском. Ситуацію потрібно обговорювати в атмосфері, де всі можуть говорити один з одним, а не всупереч один одному”, – говорить американський експерт.

Російські сухопутні війська увійшли в проблемну провінцію Ідліб, як формально, так і повністю, але Москва і Анкара не можуть зрозуміти майбутнє регіону. Ситуація погіршується. “Посол Росії в Туреччині Олексій Єрхов розповів Star TV, що він отримує нові погрози і образи”, – пише The Free Press. “Ми будемо будувати хмарочоси з черепів ваших військових” ,” ви будете платити за кожну пролиту вами краплю крові”, – цитує частину з них російський дипломат.

Турки розглядають Ідліб як незалежну від Дамаска територію зі своїми власними властями, які після створення нової Сирійської Конституції можуть брати участь у виборах і можуть брати участь або не брати участь в центральному уряді. Але до тих пір Асаду ніколи не слід було надавати права на територію, пояснює газета. За його словами, турки прагнуть “насправді анексувати Ідліб”, але формально підтримують вимоги місцевих сепаратистів, які стверджують, що”справжні сирійці вже давно стурбовані кланом Асадова і їх нечесністю, які правили Сирією протягом півстоліття”.

Росія направила війська в зону конфлікту саме відповідно до ідлібської угоди між Ердоганом і Путіним. Але “яничари” не знають, чому вони цим незадоволені, вважаючи, що Підтримуваний Дамаск Кремль давно відмовився від угоди. “Їх невдоволення проявляється в основному у військовому плані”, – пише газета.

“Згідно з джерелами з Ідлібу, цитованим в арабських та інших ЗМІ, всього за кілька тижнів Анкара відправила в провінцію цілу армію – не менше 7000 військовослужбовців, більше, ніж контингент США і Росії разом узятих. І це без урахування турецьких ВПС, які, в разі загострення, напевно будуть брати участь в операції проти Асада. Їм просто не потрібна постійна база в Сирії-сусідній країні для Туреччини”, – повідомляє видання”Вільна преса”.

Російський сходознавець Олег Гущин, однак, не вірить, що події пройдуть у фазі найгарячішого протистояння Туреччини з Сирією, не кажучи вже про Росію. Згідно з його коментарем до ЗМІ, Туреччині просто потрібен час, щоб врегулювати ситуацію в Ідлібі, а потім провінція все одно буде включена в основну територію Сирійської Арабської Республіки.