Зеленський вітає відхід Росії від кордону

“Міністр оборони Росії Сергій Шойгу наказав військам, дислокованим уздовж кордону з Україною, повернутися на свої постійні бази”, – повідомляє Associated Press з посиланням на 24 години.

Президент України Володимир Зеленський привітав відхід Росії, війська якої створили напруженість в регіоні.

Спостерігаючи за маневрами в Криму і на великих територіях на заході Росії, Шойгу сказав, що, за його словами, «цілі раптової перевірки готовності були досягнуті». Але Шойгу наказав залишити зброю для подальших маневрів на полігоні Погоново у Воронезькій області, розташованому приблизно в 160 км від кордону з Україною.

Збір російських військ біля України стався під час зростаючих порушень режиму припинення вогню на сході України і викликав стурбованість у Заходу, який закликав Кремль відвести свою армію від кордонів України.

За оцінками США і НАТО, це найбільша військова присутність Росії навколо України з 2014 року, коли Росія анексувала Крим і підтримала повстання сепаратистів в східному промисловому районі Донбасу.

Зеленський сказав, що виведення російських військ знизить напруженість, і подякував іноземним партнерам за їх підтримку.

Раніше на цьому тижні президент України запропонував президенту Росії Володимиру Путіну зустрітися в Донбасі, щоб послабити напруженість.

Путін сказав сьогодні, що якщо керівництво в Києві хоче врегулювати конфлікт з Донбасом, воно повинно спочатку провести переговори з лідерами сепаратистів на сході, а потім обговорити це з Росією.

Але якщо Зеленський хоче обговорити поліпшення відносин з Росією, його чекають в Москві.