Задовго до останнього терміну Португалія відмовилася від вугілля

“В минулі вихідні Португалія закрила свою останню вугільну електростанцію, припинивши використання цього матеріалу для вироблення електроенергії”, – повідомляє CNN.

Цей крок на дев’ять років випереджає поставлену перед країною мету щодо припинення використання викопного палива до 2030 року.

У заяві екологічної групи Zero йдеться про те, що завод Pego є другим за величиною джерелом вуглекислого газу в країні. Проте є побоювання, що його перебудують для спалювання деревних гранул. Сайт керується приватною групою Tejo Energia.

«Відмова від вугілля для переходу до наступного гіршого виду палива – явно не рішення. Натомість нам потрібно зосередитися на швидкому збільшенні наших потужностей за відновлюваними джерелами енергії», – сказав Франсіско Феррейра, президент Zero.

Хоча 60-70% електроенергії в країні виробляється з відновлюваних джерел, Португалія, як і раніше, сильно залежить від імпорту викопного палива для задоволення своїх загальних потреб в енергії.

Бельгія, Австрія та Швеція – три інші європейські країни, які вже повністю відмовилися від використання вугілля для виробництва електроенергії.