У Канаді припинили вводити вакцину AstraZeneca для людей молодших 55 років

Як повідомляє Reuters, органи охорони здоров’я Канади припинили пропонувати вакцину проти COVID-19 британо-шведської фармацевтичної компанії AstraZeneca людям у віці до 55 років і вимагають нового аналізу переваг і ризиків вакцини з розбивкою за віком і статтю.

Цей крок послідував за європейськими повідомленнями про рідкісні, але серйозні випадки утворення тромбів, кровотеч і, в деяких випадках, смерті після вакцинації, в основному серед молодих жінок.

Про такі випадки не повідомлялося в Канаді, де було введено близько 307 000 доз AstraZeneca. Національна консультативна рада з імунізації вказала, що, судячи за наявними на даний час даними, існує значна невизначеність щодо переваг вакцини AstraZeneca для людей у ​​віці до 55 років.

“На даний момент 40 відсотків людей, у яких були тромби, померли, але цей відсоток може знизитися, коли буде виявлено і своєчасно вилікувано більше таких випадків”, – сказав рада.

“Люди похилого віку піддаються більшому ризику госпіталізації і смерті від COVID-19, а ускладнення від вакцини в цій віковій групі, мабуть, менш поширені, тому вакцина може бути запропонована з «усвідомленої згоди»,- повідомив комітет.

Міністерство охорони здоров’я Канади заявило, що додасть нові умови і вимоги для дозволу на вакцину, включаючи «вимогу, щоб виробники надавали детальну оцінку переваг і ризиків вакцини за статтю та віком в контексті Канади». Міністерство охорони здоров’я Канади вже запросило таку інформацію у AstraZeneca.