Росія припиняє постачання вугілля в Україну

Голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунального господарства Андрій Герус заявив, що Росія з 1 листопада припинить постачання вугілля на українські ТЕЦ.

“Йдеться про вугілля класу А (антрацит) і Т (худий). Таке вугілля використовують ДПЕК (Луганська ТЕЦ, Криворізька ТЕС), “Донбасенерго” (Слов’янська ТЕС) та “Технова” (Дарницька ТЕС, Сумська ТЕС, Чернігівська ТЕС)”, – написав він у своєму каналі в «Telegram».

Учасники ринку пояснили депутату, що заборона не поширюється на коксівне вугілля.

Росія є найбільшим експортером вугілля для України. Додаткові обсяги Київ закуповує у США, Казахстані та Польщі. У першому півріччі 2021 року частка російських поставок у загальному обсязі імпорту вугілля становила 66,3%.

Україна почала відчувати нестачу вугілля через погіршення ситуації на тлі рекордного зростання цін на енергоносії. За повідомленням “Укренерго” на 25 жовтня, загальні запаси вугілля на ТЕС у країні за тиждень знизилися на 6,5% до 583,4 тис. т.

Раніше міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що Україна відстає від необхідних показників щодо запасів вугілля на опалювальний сезон. Влада розглядає кілька варіантів, включаючи збільшення як імпорту, так і внутрішнього виробництва.

При цьому в кабінеті міністрів запевнили, що країна готова до холоду навіть за умов енергетичної кризи в Європі.