Вид на проживання в Польщі: його різновиди і способи оформлення

Польща – «другий будинок» для мільйонів українців. Наші співгромадяни давно їдуть в цю країну, де знаходять не тільки роботу, але і новий будинок, друзів, цікаві перспективи. На сьогоднішній день у Польській державі живуть і працюють вихідці не тільки з Західної України, але й з інших частин країни. Так що вид на проживання в Польщі цікавить не тільки україномовних громадян, але і їх співвітчизників з Півдня і Сходу країни.Причин популярності Польщі у наших мігрантів безліч: географічна і культурна близькість, високі зарплати, соціальна захищеність і широкий вибір вакансій.

Адміністрація ресурсу Eurabota.ua пропагує лише легальне працевлаштування в Польщі, де процес легалізації не такий вже і складний. Однак, офіційно влаштуватися в країні-сусідці без оформлення виду на проживання можна лише ненадовго. У цій статті ми розповімо, як отримати посвідку на проживання в Польщі, розберемося в типах документів, що дають право на легальне проживання та роботу.

Що таке вид на проживання в Польщі

Вид на проживання в Польщі – офіційний статус, що надає іноземному громадянину право на проживання у країні протягом певного строку. Цей статус підтверджується спеціальною пластиковою карткою – Карти побиту. Не плутаємо, ВНП – це саме право на перебування в Польщі, а карта побиту – офіційний документ, що доводить це право. Іноземці, які отримали посвідки на проживання в Польщі мають право використовувати його в якості документа, що посвідчує особу, та мають можливість без всяких обмежень багаторазово перетинати її межі.

Польша фото

 

ВНП: яких типів він буває

Зазначимо, що вид на проживання в Польщі для українців доступний на тимчасовій і постійній основі:

1.Тимчасовий вид на проживання. Надається строком до трьох років на підставі трудового контракту, проходження навчання, здійснення наукової діяльності або возз’єднання сім’ї;

2 Постійний вид на проживання, він же ПМЖ в Польщі. Дає право на постійне проживання в країні і видається власникам карти поляка або тим, хто пробув у Польщі від п’яти і більше років з тимчасового виду на проживання.

 

Як отримати посвідку на проживання в Польщі громадянину України

Отримати статус ВНЖ можуть такі категорії українців:

– студенти та інші особи, які проходять навчання в Польській республіці;

– бізнесмени;

– українці працевлаштовані за договором;

– чоловік/дружина громадянина Польщі;

– біженці.

Згідно з нормами чинного польського законодавства, оформити ВНП можуть лише особи, які планують перебування в країні від 3 місяців і вище.

Для подачі заяви в польське воєводство з проханням оформити ВНП потрібно підготувати такі документи:

– анкета-заява на польській мові;

– оригінал та копії закордонного паспорту;

– медична страховка;

– квитанція про сплату мита;

– фото 3,5 на 4,5 см;

– довідка з підтвердженням матеріальної спроможності;

– документи про оренду житла;

Зібраний пакет документів, що подається на воєводство у відділ по роботі з іноземними особами, який ще називають «ужонд». Якщо ви маєте польські корені, вид на проживання буде виданий через 1-2 місяці. В окремих випадках процес займав до року, оскільки відділи у воєводствах в окремі сезони не справлялися з навантаженням.

Зазначимо, що вид на проживання в Польщі або віза при купівлі нерухомості автоматично не надається. Для отримання цього права все одно доведеться пройти через стандартну процедуру. Однак, наявність житла в країні «додає очок» іноземцю, який бажає тут облаштуватися.

«Ціна питання» становить близько 500 злотих. Вид на проживання в Польщі, документи для якого повинні бути завірені нотаріусом, можуть обійтися дорожче. Так, фахівець зобов’язаний підтверджувати папери і запевнити зразки перед подачею на воєводство.

Сказати однозначно, скільки коштує ВНП у Польщі – складно, оскільки, якщо іноземець буде користуватися послугами посередників та агентств з працевлаштування, то вартість отримання статусу досягає до 1 тисячі доларів.

Як оформити посвідку на проживання в Польщі по карті поляка

ВНП можна отримати на підставі карти поляка. Карта поляка – це документ, що доводить польське походження іноземного громадянина. Польські коріння – підставу вимагати отримання ВНЖ в країні.

Особи, які довели польське походження будуть клопотати про проходженні через спрощену процедуру оформлення, оскільки вже мають законне право на перебування в країні. Відповідно до Закону про іноземців, прийнятому в 2014 році, подібні особи для отримання ВНЖ повинні просто зібрати і подати вищезазначені документи в будь воєводство за місцем перебування поза залежності строків свого перебування в країні.

Карта сталего побиту по карті поляка також доступна цієї категорії українців. Під цим поняттям мається на увазі документ, який є останньою сходинкою перед отриманням громадянства Польщі. Канцелярія воєводства дає розширені права іноземцю польського походження і зрівняє в правах з власниками паспорти країни-члена ЄС.

Вид на проживання в Польщі 2017: який вибрати спосіб оформлення

Простий спосіб оформлення ВНЖ – це працевлаштування за контрактом.

Трудоустройство по контракту фото

Договір з роботодавцем допоможе легко оформити карту побиту», а виконання його умов забезпечить право легального перебування в країні терміном від одного до трьох років.

Отримати статус також можуть партнери громадян Польщі, сім’я, і студенти місцевих Вузів. Подібним особам в країні симпатизують, а процес оформлення ВНЖ воєвода не затягує.

Вибір способу залежить від кожної окремої людини і особистої історії. Експерти порталу Eurabota.ua претендентам радять статусу ВНЖ в Польщі проаналізувати власну ситуацію і діяти, відповідно до особистих пріоритетів.

Що дає вид на проживання в Польщі

ВНП в Польщі в 2017 році – головна запорука безпечної роботи і життя в Польщі. Вид на проживання в Польщі, ціна якого дорівнює розміру мінімальної зарплати в Україні – гарантує стабільність, захищеність та право самостійного вибору майбутнього. Рішення – за вами!

Оформлення документа сьогодні просте, а оплата – доступна. Воєводське ВНП отримали вже мільйон українців, які працюють у Польщі та отримують європейські зарплати і користуються привілеями жителя Європейського Союзу.

Знайти роботу в Польщі допоможе портал Eurabota.ua, на якому знайдуться сотні вакансій від роботодавців сусідньої країни.