НБУ звинувачує українських трудових мігрантів

На думку експертів Національного банку України трудова міграція наших співгромадян найближчим часом може стати причиною уповільнення розвитку економіки країни.
Про цю та інші проблеми, які пов’язують зі значним ростом трудової міграції, йдеться в недавно оприлюдненому інфляційному звіті НБУ.
В достатньо великому за обсягом документі, який готується щоквартально, відображено бачення Національного банку щодо поточного та майбутнього стану економіки України. Приділяється достатньо велика увага інфляційним процесам, які спостерігаються в країні. Аналізуються причини, які до неї призводять і, що необхідно зробити, щоб інфляція не виходила за прогнозовані межі.
Трудова міграція українських громадян, які змушені їхати з країни в першу чергу через низький рівень заробітних плат і відсутності достатньої кількості робочих місць, серед іншого, названа «одним з основних ризиків базового сценарію».

 Реальний ВВП фото

В документі підкреслюється, що «продовження відпливу робочої сили з України високими темпами створюватиме подальше підвищення диспропорцій між попитом та пропозицією на ринку праці, що супроводжуватиметься зростанням заробітних плат та відповідно інфляції разом зі зниженням потенціалу економіки».
Зростання кількості вакансій в Україні протягом останнього року дещо уповільнилося. Але попит на робочу силу в багатьох секторах економіки залишається на високому рівні, оскільки наявні пропозиції на ринку праці не можуть його задовольнити. Основною причиною диспропорції аналітики Національного банку вбачають у міграційних процесах.
Результати опитування представників 665 підприємств у 22 регіонах України, яке було проведено травні-червні 2018 року засвідчили, що високий попит на робочу силу зберігатиметься і надалі. При цьому нестача кваліфікованих працівників особливо відчутна в наступних секторах економіки: будівництво, промисловість, сільське господарство, транспорт і зв’язок. Основною причиною дефіциту працівників є зростаюча трудова міграція.
Як свідчить статистика, саме представники професій цих галузей економіки найчастіше влаштовуються на роботу за кордоном, зокрема у Польщі. Згідно з даними воєводських служб зайнятості цієї центральноєвропейської країни, 50 відсотків трудових мігрантів з України минулого року подали заяви на працевлаштування в промисловості, будівництві і сільському господарстві.
Крім того, ситуацію посилює той факт, що заробітні плати у Польщі в залежності від професійної діяльності перевищують українські у 4-6 разів. З огляду на це трудова міграція українців до Польщі, а також інших країн, де оплата праці набагато вища, ніж в Україні буде продовжуватися.
Номінальна заробітна плата фото

Також важливим фактором, який збільшує трудову міграцію українців, є високий рівень безробіття серед молоді. Переважу більшість молодих людей не задовольняють заробітні плати, які їм можуть запропонувати в Україні. Згідно з соціологічними опитуваннями 50 відсотків молоді планують найближчим часом працевлаштовуватися за кордоном.

Рівень безробіття фото

Економічні експерти зазначають, що тільки підвищення рівня заробітної плати мінімум до 500 доларів США здатне почати процес зменшення відтоку кваліфікованих спеціалістів.
На тому тижні український уряд оприлюднив дані про планомірне підняття рівня середньої заробітної плати. Очікується що до кінця 2020 року вона становитиме біля 13 тисяч гривень, або 480 доларів по нинішньому курсу Національного банку. Але через два роки курс може змінитися не на користь гривні.

Джерело: www.bank.gov.ua