Працевлаштування українців у Польщі

Бажання змінити своє фінансове становище в кращу сторону змушує багатьох наших співгромадян розглядати варіанти працевлаштування за кордоном. Польща, є одним з найбільш популярних напрямків для трудової міграції українських громадян.

Країна приваблює стабільним зростанням економіки, можливістю більш високого заробітку ніж на батьківщині, близьким розташуванням до кордону України, лояльною політикою по відношенню до працівникам – іноземцям. Але незважаючи на м’яку міграційну політику слід розуміти що працевлаштування в Польщі має бути легальним і відповідати всім законодавчим нормам цієї країни.

Польша фото

Із статті ви дізнаєтесь, які документи необхідні для офіційного працевлаштування в Польщі, який вид трудового контракту найкраще захищає права працівників, як отримати польську робочу візу.

Зміни в трудовому законодавстві

1 січня 2018 року громадяни іншої країни оформляються на роботу згідно з положеннями, викладеними в «Правилах про працевлаштування іноземців в Польщі». Для прийому на роботу працівника з іншої країни роботодавець оформляє у воєводстві дозвіл на роботу або дозвіл на сезонну роботу. Підставою є письмова заява про бажання найняти іноземного працівника. Реєстрація заяв платна, ціна послуги 30 злотих.

Для отримання позитивного рішення роботодавець:

  • повинен довести факт відсутності бажаючих зайняти пропоновану вакансію серед громадян ЄС;
  • гарантувати залученого з-за кордону співробітникові таку ж заробітну плату, як і поляку, що виконує аналогічну роботу.

Переваги офіційного працевлаштування

Права працівника іноземця отримав офіційну роботу в Польщі мало відрізняються від прав поляків.

Мігрантам доступні:
  • медична допомога по страховці;
  • пакет соціальних гарантій;
  • оплачуваний лікарняний і відпустку.

Є можливість підвищення професійної кваліфікації та вивчення польської мови. Підтвердили диплом досвідчені фахівці можуть займати високооплачувані керівні посади. Є можливість оформити виплату пенсії, отримати право тимчасового проживання, ПМЖ і громадянства.

Як влаштуватися на роботу офіційно?

Легальне працевлаштування українців у Польщі неможливо без дотримання певної процедури.

Пошук роботодавця.

Поиск работодателя фото

Працевлаштування в Польщі без посередників передбачає самостійний пошук зацікавлених в наймання іноземців польських роботодавців. Пошукайте на порталах працевлаштування вакансії відповідні вашої кваліфікації. Пропонуйте свою кандидатуру або помістіть резюме і чекати запрошень. Підбір вакансій можна доручити і рекрутинговим агентствам.

Обговоріть з откликнувшимися роботодавцями умови співпраці. Якщо сторони прийдуть до згоди роботодавець приступить до оформлення для конкретної людини дозволу на роботу.

Оформлення Zezwolenia — Дозволу на роботу.

Питанням оформлення дозволу у воєводстві займається польський роботодавець. Він звертається до воєводи з письмовою заявою та вносить оплату за оформлення 30 злотих.

Види дозволів:

А — для працюючих за трудовим контрактом польської компанії.

В — для співробітників польського підприємства (термін перебування більше шести місяців).

З — для співробітників відправлених у відрядження в філія іноземної компанії, яка знаходиться на території Польщі ( на термін більше тридцяти днів)

D — для надають послуги на території Польщі працівниками іноземної компанії, яка не має в Польщі філій.

Е — використовується коли виконувану іноземцем роботу складно класифікувати в рамках дозволів А, В, С, D типу.

Укладення трудового контракту.

Трудовий договір може бути укладений відразу після обговорення умов роботи з роботодавцем або після приїзду в Польщу до місця роботи.

Обсуждение условий работы с работодателем фото

Трудові контракти діляться на два типу:

Регульовані положеннями Трудового кодексу — Kodeks Pracy

На невизначений термінзазвичай на рік з правом продовження, при укладенні цього типу договору права працівника максимально захищені, договір може бути продовжений і розірваний за згодою сторін, підставою служить письмова заява роботодавця або працівника.

Термін розірвання залежить від часу, що даний співробітник, відпрацював на конкретній фірмі (14 днів, якщо пропрацював менше шести місяців, 30 днів, якщо пропрацював півроку, 90 днів, якщо пропрацював три роки і більше)

На певний строксезонна робота, робота на випробувальний термін або тимчасове виконання обов’язків при підміні. Регульовані Трудовим кодексом договору передбачають обов’язкову сплату працівником податків, гарантують право на отримання медичної допомоги по страховці, оплачувана відпустка та лікарняний.

Регулюються положеннями Цивільного кодексу — Kodeks Cywilny

Підряду на виконання певного обсягу робіт з оплатою за фактом завершення, при цьому в більшості випадків робочий день не нормований, немає соцпакета, виплата мінімальної заробітної плати не гарантована.

Доручення — працівник (довірена особа) виконує доручення роботодавця (довірителя) за обумовлену плату, договори цього типу часто використовуються для легалізації додаткового доходу, не гарантують працівникам права на оплачуваний лікарняний і відпустку. Співробітники не зобов’язані платити соціальний податок, якщо робота за договором отримання є додатковим джерелом доходу.

Правила оформлення трудового договору.

Будь-який трудовий договір оформляється в письмовій формі.

Трудовой договор фото

Вказують:

  • назва фірми;
  • тип договору;
  • дату складання, дату початку та строк закінчення трудової угоди;
  • особисті дані працівника іноземця та роботодавця;
  • посада, службові обов’язки;
  • оклад (якщо передбачається робота з повною зайнятістю, зарплата не може бути нижче прийнятого мінімального рівня в даній галузі);
  • місце роботи.

Роботодавець не має права пропонувати працівникові менш вигідні умови, ніж зафіксовані в Трудовому Кодексі.

Оформлення робочої візи.

Після отримання дозволу на роботу або трудового контракту здобувач, готує документи і подає їх в Посольство або Консульство Польщі в Україні для оформлення робочої візи.

Перелік документів:
  1. Внутрішній паспорт України + копія.
  2. Закордонний паспорт + копія.
  3. Заповнена (польською, російською або англійською мовою) візова анкета.
  4. Оригінал Дозволу на роботу або Трудового договору.
  5. 2 фото розмір 4,5 х 3,3 див.
  6. Медична страховка з покриттям 30 тис. євро.
  7. Чек про оплату сервісного збору в розмірі 18,5 євро у відділеннях Idea Bank або Кредобанку. Після сплати видадуть квитанцію із зазначенням ваших даних та особистого ідентифікатора. Він знадобиться для реєстрації документів в Посольстві.

Строк розгляду заяв 14 днів.

У Польщі видають два типи робочих віз:
    • 180/360 — на 180 робочих днів на рік у рік;
    • 360/360 — на 360 робочих днів у рік.

Робоча віза в Польщі дає право на роботу і відвідування в якості туриста всіх країн Єврозони. При взаємній зацікавленості візу можна продовжити.

Після прибуття до місця роботи в Польщі протягом 7 днів необхідно:
    • зареєструватися в Управлінні у справах іноземців;
    • подати заяву на надання права тимчасового проживання;
    • зареєструватися в податковій інспекції.

Перспективи офіційного працевлаштування

Працевлаштування в Польщі для українців легальна можливість заробітку з гарантованим соціальним пакетом, медичною допомогою по страховці і оплачуваним відпусткою.

Згідно з чинним законодавством пропоновані іноземцям умови та оплата праці не повинні бути нижчими закріпленого в Трудовому кодексі рівня.

Підіб’ємо підсумки

Кількість співвітчизників зацікавлених в роботі за кордоном постійно зростає. Робота в Польщі відмінна можливість високого заробітку для фахівців з України та людей без знання мови і кваліфікації. Є пропозиції для тих, у кого немає можливості працювати за кордоном весь рік.

Шукайте пропозиції на порталі eurabota отримуйте дозвіл на роботу від польських роботодавців, оформляйте робочу візу і трудовий контракт і вирушайте на заробітки в європейські країни.